сряда, 31 август 2011 г.

Чудото българско кисело мляко.



Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "йогурт".
Древна Тракия разполагала с плодотворна почва, богата растителност и добри пасища. Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено получили продукт, известен като квасено мляко или „прокиш”.
Киселото мляко се свързва с млечнокиселата напитка „кумис”, която старите българи приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселили на балканския полуостров и възприели отглеждането на овце започнали да правят „кумис” и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името „катък”, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка” от сирене. Този продукт обикновено се приготвял в края на лятото, когато млякото е с по-високо съдържание на сухо вещество. Уйгурите, живеещи в областта Синджан в Северозападен Китай и днес наричат киселото мляко "кътхък". Те го приготвят както от кобилешко, така и от овче мляко.
Лактобацилиус булгарикус е най-жизнен на територията на България и в по-малка степен в някои от съседните балкански страни.
Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %.
Кисело мляко се оказа пробиотик за подобряване на храносмилането. Според последните проучвания, млечните продукти помагат при лечението на депресия.
Установено е, че чревните бактерии пряко влияят върху мозъка. Това се потвърждава и експерименти с гризачи. Според учените, същото се случва и при хората.
Работа с лабораторни мишки, учените ги хранят със супа, съдържаща бактерии Lactobacillus rhamnosus JB-1, които живеят в храносмилателния тракт. В резултат, тези мишки показват по- малко признаци на стрес, тревожност и депресия, а в тялото им е била определена по-ниска концентрация на хормона на стреса кортикостерон, въпреки че те са били поставени в стресови ситуации.
Водещи невролози в Университетския колеж Корк в Ирландия: " По принцип, в бъдеще, може кисело мляко да се замени таблетки, но ефективността ще зависи от щам на бактериите" Тези съображения, са публикувани в списанието- Бюлетин на Националната академия на науките.
Сп. "Уман'с уърлд", и цитирани от сайта Денвър ченъл:Д-р Майкъл Земел твърди, че яденето на нискомаслено кисело мляко три пъти дневно може да удвои загубата на телесно тегло. Изследване е показало, че с нискомаслено мляко горенето се ускорява с 33%.
Лактобацилиус булгарикус носи името на България, защото е открита от българския студент по медицина - Стамен Григоров. Той установява също, че киселото мляко има доста по-различен химичен състав от този на прясното, защото са настъпили промени по време на ферментацията. Например: повишено количество на млечна захар.
Киселото мляко е ценен източник на протеини и въглехидрати. В него могат да се срещнат и голямо количество чисти калциеви йони. Неслучайно при тежки костни фрактури или луксации се препоръчва прием на кисело мляко, прием за възстановяване от тренировка, прием при смущения в сърдечносъдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция.
Установено е богато съдържание на витамин В12, витамин B3 и витамин А. Витамините от група В са важни за освобождаване на енергията от храната и за пълноценното функциониране на нервната система. Витамин А подпомага борбата с инфекциите и влияе на състоянието на кожата и очите. Употребата на кисело мляко е най-лесния начин да доставите на своя организъм оптимални количества от тези витамини.
Проучванията показват спад на лошия (LDL) холестерол след редовна консумация на кисело мляко.
Ясно изразено антитоксично действие. Употребата на кисело мляко е особено препоръчителна за отстраняване на някои видове екологични замърсители, като например пестициди.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.