събота, 20 октомври 2012 г.

Опасна хранителна добавка E415, вероятно е причина за некротичен ентероколит при кърмачета и деца.


Опасна хранителна добавка E415, вероятно е причина за некротичен  ентероколит при кърмачета и деца.

Здравното министерство на Канада предупреждава, че сгъстители за кърма и бебешка храна, които се продават под името Simply Thick , могат  да бъдат опасни, съобщава The Calgary Herald.
Сгъстители се използва, ако детето е със затруднено преглъщане и за по-лесно преглъщане.
Добавката  се крие под  името сгъстител "Гума ксантан","Ксантанова гума"и код-  E415.
 Тя осигурява по-стабилна и пластична структура на крайния продукт. Освен като допълнение към бебешка храна, тя се добавя към сосове, сладолед, десерти, тестени изделия и напитки.
Още миналата година имаше съобщения, че  Simply Thick-Е415 е причина за некротизиращ ентероколит.
Тези случаи са били регистрирани най-вече по отношение на децата, родени преждевременно.
Въпреки това,има  увредени и нормално родени деца.
Между другото, САЩ също заявиха, че се повишава броят на случаите на ентероколит.
Некротизиращ ентероколит е възпалително заболяване. Болестта се проявява по различни начини. Допълнителните функции включват спиране на дишането, забавена сърдечна дейност, сънливост, раздразнителност, лошо хранене, шок и кръвотечение.
Също така е възможно подуване и хиперестезия стомаха, повръщане, илеус-чревна непроходимост, подуване на корема, кървави изпражнения. Летаргия, ниско кръвно налягане, бледност - това са симптоми на ентероколит.

Ксантанът е полизахарид, получен като вторичен метаболит при биотехнологичен ферментационен процес, базиран на отглеждането в аеробни условия на микроорганизма Xanthomonas campestris. В хранителната индустрия се използва като стабилизатор на емулсии, водозадържащ, повишаващ стабилността при процесите на стапяне и замръзване, инхибира разграждането на нишестето, подобравя структората, стабилизира суспензии, дисперсни системи, използува се като сгъстител.
Едно от най-важните свойства на ксантана е повишаването на вискозитета на течността в количества около 1%. Използва се при дресинги и сосове.
Помага при стабилизиране на колоидни масла и твърди компоненти - действа като емулгатор. Използва се също при замразени храни, напитки, прави приятна текстура в сладоледи. Използува се като добавка при приготвяне на безглутенови тестени изделия за сгъстяване на тестото.

 +++

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.