четвъртък, 20 декември 2012 г.

Четвъртък 20 декември 2012.Снежна блокада и бедствено положение в източна България, ужасяващи снежни навявания,непроходими пътища,селища без ток.Отменят се учебни занятия.

+

Втори ден е в сила Оранжевият код за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска.
 Над 25 хиляди абонати на трите електроразпределителни дружества са без ток. В източната част на страната без електричество са около 20 хиляди клиенти.
 Във Варненска област е забранено е движението на всички видове моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа.
Отменят се учебни занятия за учениците от втора смяна за днес. Учебните занятия на учениците от първа смяна ще бъдат с намалена продължителност съобщиха от пресслужбата на община Варна.Община Варна обявява утрешния ден – петък, 21 декември, за неучебен. Всички детски градини във Варна работят и родителите по своя преценка могат да ползват услугите им. Занятията в тях са организирани в смесени групи. Пристанище Варна е затворено за всички кораби заради лошото време.
Летище Варна отменя полети.Отменен полетът от и за София.
Няма да пристигне самолетът, който в 8:45 часа трябваше да кацне на аеропорта.
За столицата няма да замине и самолетът в 9:30.
Трагично е положението около Бяла,много автобуси чакат.
Без ток са жителите на Аксаково и с Поляците, Дългополско.
Затворени за движение са пътищата Вълчи дол – Суворово. Суворово – Ветрино, Суворово – Изгрев, Ветрино – Белоградец, Синдел – Аврен.Пътищата за Бургас през Бяла и Старо Оряхово, както и за Добрич през Баир баши са затворени.
 Пътуващите могат да използват Айтоския проход, по който се работи активно и се поддържа. Към Добрич достъп само по пътя през Албена и Балчик.
Четири автомобила са закъсали заради виелиците в началото на пътния участък Бургас - Варна. В момента екипи на пожарната и Гражданска защита помагат за извеждането им. Бедствено положение в редица общини, сред които Исперих, Руен, Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол и Ветрино.
   Училищата в Сливенско, Шуменско, Силистренско, в област Добрич, обшина Исперих, Варна и в част от Русенско разпуснаха учениците по-рано в коледна ваканция.
  Заради лошото време на места и детски градини затварят врати. 30 души са прекарали нощта в закъсал автобус в района на Айтос, но заради виелици е бил трудно откриваем. Тази сутрин рейсът е бил намерен напълно затрупан в преспите.
    В община Руен към 08:00 обявяват бедствено положение,преспи над 2 метра,няма ток,няма вода.
 Въведени са и следните ограничения за движение на МПС:
 * АМ “Хемус”, пункт при Ветрино- забранено движението на автомобили над 3 т. в участъка Ветрино – София. Всички автомобили с вериги по официални данни.
На практика магистрала Хемус около Варна  е непроходима и затворена.
За автомагистралата „Хемус”, Варна – София, и нейната непроходимост накрая признаха и от Областното пътно управление.
 * Път І-9 Варна – Бургас, при Старо Оряхово.
 * Временно е затворен път I-2 в участъка от Ветрино към Нови пазар
 * Път ІІ-29 Варна – Добрич, посока Добрич * Път ІІ-27 Изворник – Стефан Караджа – Червенци- граница Добрич.
    В Добричка област са затворени всички пътища,остава отворен само пътят до Балчик.
  Бедствено положение е обявено за цялата област Шумен от областният управител Димитър Александров след извънредно заседание на кризисния щаб.
Сутринта снегът достига половин метър.
Има множество сигнали за закъсали МПС и бедстващи хора. На много места снегонавяванията са образували големи преспи.Забранено е влизането, пребиваването и движението на МПС на територията на цялата област Шумен. 25 села в региона са без ток и вода.
  Изключително тежка остава ситуацията в Разградска област, където всички пътища са затворени за превозни средства, вятърът е силен, навяванията ужасяващи и пътищата буквално са заринати,снегопочистващите машини, не намират пътя.
Обстановката към 08:20 е тежка и усложнена, валежът продължава, снежната покривка вече е 70-80 см, преспите - до 2 метра, вятърът - със скорост 20 м/сек.
 Затворени са за движение и за леки коли, и за камиони третокласните пътища в 10 области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора. В тези региони през нощта снегорините работят само по първокласните пътища, а след като времето се успокои ще бъдат почистени и по-малките.
  В 5 области всички пътища са затворени само за камиони-Хасково, Кърджали, Ямбол, Велико Търново и Габрово.
 Ето от какво се жалват превозвачите:„Варна, Шумен, Ветрино, Силистра Търговище, Разград, Русе, Бяла – всичко това в момента е малък ад.   Автобусите се движат със закъснения по 5, 7, 8 часа за разстояния от 100 км. Въпреки че пише, че пътят Шумен-Варна е отворен, той е затворен – те връщат автобусите. На Бяла също не пускат никой” твърдят от националното сдружение на автобусните превозвачи,и още,че по пътя Шумен–Варна автобусите стоят на едно място и не могат да тръгнат нито напред, нито назад. „Това е много голям проблем и винаги става, защото не чистят пътищата. Тук се обаждаме на националния телефон на Агенция „Пътна инфраструктура”, те ни препращат на регионалните. Всички регионални дават заето – просто са си оставили слушалките отворени”.
  Стотици селища, са с нарушено електрозахранване в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Бургас,Разград,Варна,Силистра,Русе.
  Повреда в далекопровод между варненското село Старо Оряхово и село Кошарица, Бургаско,остави без електричеството в Обзор, Приселци, Паницово и Раковсково. В Североизточна България 77 населени места нямат ток, като 43 са в област Добрич и 26 в област Шумен, съобщиха от Енрго про.
  Най-силно засегнато от лошото време са населените места в в планинските части на области Хасково, Стара Загора, Сливен и Бургас,заявяват от ЕВН.
 Над 4000 са абонатите на ЧЕЗ, които са без електрозахранване, информираха от дружеството.  Училищата в Сливенско, Шуменско, Силистренско и в част от Русенско няма да отворят врати. Заради снегонавявания са затворени отсечките Суворово - Ветрино и Суворово - Вълчи дол, съобщиха от Областното пътно управление във Варна. Вече не могат да се движат автомобили от Варна към Добрич. Пътят Бургас-Варна е затворен за движение, в Дюлинския проход е забранено движение на тежкотоварни автомобили, а за леките автомобили веригите са задължителни.

Пътната обстановка след 07:00.
 В области Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, се затварят всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства.
 В областите Велико Търново, Габрово,Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе, Варна и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за МПС над 3.5 тона.
 Пътищата от І и ІІ клас – движението на товарни автомобили с обща маса над 3,5 тона на територията на следните области: Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора В област Разград и област Шумен се забранява движението на всички МПС.

Състояние на проходите:
- „Републиката”- товарните МПС да се движат задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета;
 - „Котленски”- товарните МПС с тегло над 3 тона да се движат задължително с вериги.
 - „Ришки”-товарните МПС да се движат задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета;
- „Златишки” - затворен за МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т.;
- „Върбишки”- затворен за МПС;
 - „Дюлински”-затворен за товарни МПС. Обходен маршрут: път I-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг”;
 - „Айтоски”-затворен за товарни над 20 т.;
 - „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т. /гр. В. Търново-гр. Сливен/;
 - „Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2013 г.;
 - „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 10 т.;
 - „Троянски” - затворен за МПС; - Проходите : „Пампорово”, „Рожен”, „Печинско” и
    „ Превала”- всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
 Към 08:00 през проходите "Пампорово", "Печинско" и "Превала" моторните превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремракета. За прохода "Рожен" няма въведени ограничения за движение, съобщиха от областно пътно управление в Смолян. С вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, трябва да бъдат и всички автомобили, преминаващи по пътя БатакДоспат, Борино-Доспат и Доспат-Сърница. По пътя Девин-Михалково се изискват вериги за всички МПС. Същото ограничение важи и за пътуващите от разклона "Черна" до Бял Извор.

  Прогнозата за днес остава силен вятър,сняг и виелици,на Коледа много студено,с леки валежи.
  Ще вали обилен сняг, придружен от силен северен вятър, който ще е причинява виелици и ще образува навявания. В западна България снеговалежите ще бъдат слаби. Ще продължи да нахлува студен въздух и сутрешните температури ще бъдат между минус 9° и минус 4°, в Лудогорието до минус 12°. В Дунавската равнина и в Източна България през целия ден ще продължи да вали, но вече слаб сняг, като до вечерта и през нощта срещу петък, валежите ще спрат.
  В източната половина ще се задържи ветровито – с умерен и силен север-северозападен вятър. По Черноморието ще продължи да вали слаб сняг. Ще духа силен север-северозападен вятър.
 Максимални температури: минус 6° - минус 4°.
Минимални -19 до -11 градуса. Температурата на морската вода е 6°-10°.
Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.
 Над планините снеговалежите ще отслабнат, след обяд в масивите от Южна България ще спрат.
  През следващите дни до Коледа ще бъде студено, със слаби валежи. Температурите ще продължат да се понижават и в неделя минималните ще са предимно между минус 21 ° и минус 10°, максималните - между минус 7° и минус 2°.

21.12.2012. Сутринта -затворени магистрали и пътища.Затвориха за движение всички републикански пътища в област Варна.


20 декември 2012, четвъртък

20.12.2012 13:20.

Северо източна България бедства в жесток студ и вятър,метър сняг и два метра преспи.Варна под снежна блокада,пристанището и летището не функционирт,основните пътища към града са затворени.


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.