неделя, 5 април 2015 г.

САЩ продължават слепия си авантюризъм в Европа,а Китай печели рунд след рунд.

 Докато Вашингтон вкара Европа в авантюристични игри, в опит да "херметизира"  Русия, Китай тихо разширява влиянието си в региона на Европа, каза докторът на  политикоикономически науки Jack Rasmus.
 Китай постепенно измества световната хегемония на САЩ с новото си оръжие - Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции,като отнема значителна ниша в световната икономика, пише д-р  Jack Rasmus в Sounterpunch.
Не много отдавна, МВФ обяви, че през май, възнамерява да вземе решение относно включването на юана в списъка на международния валутен резерв заедно с долара, лирата и еврото, което според Rasmus,е голям успех на китайската политика.
 Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции,за разлика от МВФ не е инструмент, за извиване на ръце в интерес на Съединените щати.
САЩ останаха потресени,когато основният им  партньор - Обединеното кралство, първо обяви,че става един от учредителите.
Германия, Франция, Италия, Люксембург, Швейцария, Великобритания и много други европейски страни се присъединиха към  новата банка с цел привличане на китайски инвестиции в техните големи компании.
 Примерът на европейските държави бе последван от Австралия и Сингапур от Южна Корея и Канада, както и много други доскорошни американски икономически съюзници, които в момента са ангажирани в обсъждането.
Според Rasmus, юана, не може да замести долара утре или в непосредствен краткосрочен план, и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции няма да замени МВФ и Световната банка веднага.
Въпреки това, в дългосрочен план изглежда неизбежна катастрофа, ако Китай продължава да расте със същата скорост,както и Съединените щати да продължават да държат най-ниските нива на растеж.
Авторът заключава, че Китай е най-голямата заплаха за хегемонията на САЩ и в Европа и в света. Въпреки това, САЩ продължават  слепия си икономически авантюризъм в Европа, като се опитват да задържат ЕС,с така наречената руска заплаха, която в действителност не съществува.
Ако Тихоокеанското партньорство - отговорът на САЩ на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции в Китай  се провали, Вашингтон ще претърпи второ поредно голямо поражение от Пекин в Азия, пише Financial Times.
 "Спарингът" между Китай и САЩ в първия рунд бе  изцяло за Пекин,който засили своя мащабен проект в Азия - Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, пише  Financial Times.
Ако  първия тур завърши с поражение за САЩ, във втория,Вашингтон се опитва да убеди 11-те държави в региона на Азия и Тихия океан, да се присъединят към търговското споразумение "от следващото поколение ",проектът на Trans-Pacific партньорство (ТТП).Това е нещо подобно на  Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ,това което САЩ налагат на Европа.
 Критиците на платформата смятат, че TTP е създаден само в полза на американски корпорации и  самия проект е инструмент за реализиране на политическите цели на Вашингтон, а не модел за устойчиво и взаимно изгодното икономическо сътрудничество в региона.
Моделът на TTP изключва участието на Китай, което е сериозен пропуск, защото регионалното сътрудничество в областта не вярва на съмнителните основания на САЩ, че китайската икономика е в изключително висока степен зависима от централно планиране и изключва най-важният играч на търговията в региона.
 Австралия и Япония са сериозно загрижени за условията на споразумението, което предвижда намеса на САЩ във вътрешните работи на своите членове, в областта на финансовото регулиране и защита на информацията и авторското право.
Пекин вече подкрепя алтернативни търговски инициативи, включително на регионално всеобхватното икономическо партньорство (RCEP) -една общност, в която не е поканен  Вашингтон.
  Рано или късно, юанът ще бъде признат за резервна валута, което ще удари  долара,твърди американският икономист Волф Рихтер в статия, публикувана портал Business Insider. Според него, Вашингтон може да само да забави  за определено време процеса, но не и да го предотврати.
 Много страни вече използват юана в международните разплащания, припомня Рихтер. Клирингови банки в юани съществуват в 15 градове по света, включително и подобно споразумение, има подписано в Лос Анджелис. Освен това, Китай подписа споразумения за валутни суапове с централните банки в повече от 20 страни, включително и съюзници на САЩ - Австралия и Великобритания.
  През март, заместник-директор на Народната банка на Китай, каза, че Китай вече е в преговори с МВФ по отношение на включването на юана в кошницата на резервните валути.
В този момент  кошницата включва долара, еврото, йената и британската лира.
Миналата седмица  Кристин Лагард заяви, че въпросът не е дали да включи юана в  резервните валути,а кога да стане.
 Германия и Австралия дадоха да се разбере, че ще помогат.
Финансовият министър на САЩ,Джак Лю отиде в Пекин. Официалната причина за посещението бе да води преговори с китайските власти за да се ограничава растежът на юана, което "щяло да помогне на световната икономика", но в действителност, пътуването се превърна в жест на отчаяние,а призивите към съюзници на САЩ, да се придържат към "класическия формат" в рамките на Световната банка и Международния валутен фонд се провали в полза на Азиатската банка за развитие.
Вместо  страхливите проекти на милиардери като Джордж Сорос и членове на световните банкови кланове,китайската страна предложи ясна програма за устойчиво развитие: изграждане на пристанища в Шри Ланка и Мианмар и създаването на високоскоростни железопътни линии директно от Китай към Западна Европа и Близкия изток-възстановяване на "Пътят на коприната".
  Финландската консултантска компания Awara Group  сравнява показателите на БВП на западните членове на Г-7 САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада с тези на днешните водещи развиващи се държави. През 1990 съвкупният БВП на страните от Г-7 значително е надхвърлял съвкупният БВП на днешните седем водещи развиващи се държави: Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.
 През 1990 съвкупният БВП на страните от Г-7 е бил 14,4 трлн. долара, а този на седемте водещи развиващи се държави – 2,3 трлн. През 2013 обаче, ситуацията вече се е променила радикално и съвкупният БВП на страните от Г-7 е 32 трлн. долара, докато този на седемте водещи развиващи се държави достигна 35 трл. долара.
  Жесток е анализът на Йон Хелевиг, водещ анализатор във финландската консултантска компания Awara Group.
В течение на дълги години прирастът на реалния,без натрупаните заеми брутен вътрешен продукт. във водещите западни държави е отрицателен,и само благодарение на мащабното нарастване на дълговото бреме, те съумяват да прикрият тази тревожна ситуация, отсрочвайки неизбежния крах на своите икономики.
 Истината се крие в  „ръста на реалния БВП, без нарастването на дълга“.
  Оказва се,че западните държави са загубили способността да гарантират ръста на собствените си икономики.
 Реалния мащаб на краха на испанската икономика например е цели минус 56%, което е ужасяващ показател. Ако обаче използваме общоприетата официална методика за изчисляване темповете на нарастване на БВП ( без да калкулираме нарастването на дълга), този показател спада до  -6,7%.
 Съответните показатели за държавите от еврозоната, като цяло, са -27,2% за прираста на БВП, отчитайки дълга, срещу едва -0,2%, според официалната методика за изчисляване темповете на прираст на БВП. Резултатите от изследването на Awaragroup показват, че дори в Германия се очертава почти катастрофална ситуация – там темповете на нарастване на БВП, ако извадим дълга, се равняват на -16,6%, при положение, че официалният показател за ръста на БВП е едва -0,7%.
  За Франция и Италия резултатите са силно отрицателни около минус 30%, за САЩ и Великобритания направо апокалиптични-  минус 43%  темпове на нарастване на реалния  БВП.
 Последното спасение на САЩ и ЕС засега е, че останалият свят все още изпитва традиционно доверие към техните валути и ги използва като резервни,а ползват и предимствата на монополния си статут. Това за момента осигурява  достъп до евтини дългови задължения, позволявайки им да стимулират националните си икономики със средствата на монетарната политика - „неограниченото печатане на пари“,а в последно време,само добавяне на една-две нули на сървъра. На фона на влошаващата се ситуация с дълга и намаляващия им дял в глобалната икономика, те вече няма да могат да се възползват от тези предимства още в съвсем обозримо бъдеще. Тази политика  не може да продължава до безкрайност,всички знаят,че царят е гол.Въпросът е кога ще се обяви на висок глас.
 Както разбрахме Китай се е събудил и знаем кой ще го обяви.
   Изгревът на юана ще доведе до рязко оскъпяване на заемите и ръст на инфлацията, който в крайна сметка ще се трансформира в хиперинфлация.
Блумберг пък потвърди: рублата стана най-добрата валута в света.
 Не е ясно къде тук е мястото на истерията към Русия предизвиквана чрез Майдана и следващите безобразия в Украйна.
Миналата седмица Лукашенко призова САЩ да се включат в Минското споразумение.Според Лукашенко, САЩ играе в конфликта "решаващата роля" по отношение на вътрешните политически процеси в самата Украйна и от гледна точка на мира,"да седнат и да преговарят с Русия за Украйна."
И ако Съединените щати доставят на Украйна сериозни оръжия,то това ще доведе до ескалация на конфликта. "Русия ще трябва да реагира на него" - каза Лукашенко.До момента Вашингтон не чува и мълчи.
Наистина ли с глобална война ще се спасяват икономиките?

Централните банки намаляват резервите си в долари, търсенето на петрол се възстановява.

Bloomberg: рублата стана най-добрата валута в света.

Движение за радикална промяна "Българска пролет" на Велизар Енчев-25 удара срещу системата.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.