събота, 1 август 2015 г.

ШОС и БРИКС срещу Бретън Уудс.

 Светът вече е отвратен от американската хегемония и потисничество,а на Изток изгряха ШОС и БРИКС.Америка все повече се изолира от по-голяма част  на света. Американските политици трябва да спрат да се преструват, че САЩ е суперсила. Вашингтон също така трябва да  признае, че американската власт е ограничена и световното господство е "невъзможна фантазия", пише американското издание The Nation.
 Путин, говорейки по време на пресконференция след срещата на върха на Организацията на BRICS и ШОС в Уфа,  не можа да скрие безспорните признаци на спечелената значителна победа.
Русия се съюзява с държави имащи две трети от населението на света и сега руския,а не американския елит е в центъра на световната сцена.
Ръководителите на 15 страни от три континента се срещнаха в Уфа, за да съобщят за индивидуалното и колективно излизане от сянката бизнес интересите на Съединените щати.
Организацията от Шанхай за пръв път от последните 15 години реши да увеличи броя на членовете на организацията: подписани са документи по процедурите за  приемане на Индия и Пакистан.
Бивши смъртни врагове, като Индия и Пакистан, сега  преследват общи интереси. Ако се вгледаме по-специално в Китай и Индия, които се доближаваха  до сериозен конфликт, също виждаме промяната.
От другата страна, икономически и стратегически са Съединените щати и все по-разпокъсаният съюза на западните страни.
 "Русия и Китай сега са в тясно сътрудничество и с все по-антагонистична политика към Съединените щати, отколкото са били по всяко време, след края на Студената война",казва Бюканън.
Според Бюканън, глупостта на американците в отношенията с Китай ще им струва скъпо. Напълно  сбъркано бе мисленето, че отварянето на пазара за стоки от Китай ще превърне  Пекин в партньор. Вместо това, САЩ е с търговски дефицит от около четири милиарда долара, унищожена американска производствена база, както и с противник, готов отмъсти за изминалите унижения.
Но, Северна Америка все повече прилича на самотен остров, Великобритания отдавна е загубила предишната си стойност, докато ЕС затъва и е разкъсван от противоречия и кризи.
 Евроазиатският икономическа съюз,ШОС и БРИКС, изглеждат насочени към свалянето на долара,като господстваща валута в света и това е знак, че САЩ и ЕС ще бъдат изправени пред сериозни проблеми.
Зловещо е развитието в отношенията между Съединените щати, Германия (като все още окупирана държава) и МВФ за Гърция. Гръцкия референдум бе последван от полунощна среща относно освобождаването на Гърция, но МВФ заплаши да блокира  Меркел и германците, заради програмата за спешно финансиране.  През 2010 година Гърция дължеше 100 милиарда евро, а за пет години помощ от ЕС и МВФ са се натрупали над 320 милиарда.
 Не са в състояние да плащат дълговете си или няма да бъдат в обозримо бъдеще Испания,Франция,Португалия,Кипър,Италия и Ирландия.
  Л1бопитно е, че и в древността хората са знаели и прекрасно,и са си давали сметка за разрушителните последици от лихварството,аналогия с настоящите "кредитори".
 Император Адриан /137-76 г пр н.е./ още със стъпването си на престола наредил да се изгорят всички искове за плащане на дългове,т.е. задействал е механизъм за ликвидиране на дълговете. След което стопанството на Рим процъфтява.
 Император Август действа аналогично, но още по-радикално. Август наредил да се съставят списъци с имената на всичките кредитори ,лихвари или по съвременната терминология топ банкери. Самият Август сам тръгнал начело на гвардията. Пристига в някой град и се гледа “кой тука го има  в списъка? Да го докарат – и на дръвника! В прекия смисъл на думата!
  Естествено след такава практика от страна на Императора никой не си и помислял да си търси вересиите, а и да дава пари под лихва. За десетилетия напред. А в Рим настъпва прочутия Августовски период – време на процъфтяване и благополучие.
   Изобщо има какво да се научи от историята,но тази история по правило се държи секретна. Дали някой в тия действия от времето на Август вижда “евристика” за справяне с настоящите финансови и банкови батаци,не знам.
Дълбокият смисъл на мерките взимани  за справяне с гръцката криза, са от вида:“Гаси огъня като налива масло!”
 Путин очерта опасната ситуацията за САЩ и световната икономика: "В Съединените щати - това е известен факт - равнището на дълга  надвишава равнището на БВП. Страхувам се да не направя грешка, но БВП на страната, по мое мнение, е  17,8 трилиона, а дългът е вече 18.2. Това е сериозен проблем не само за САЩ, но и за световната икономика".
 Рано или късно американците,германците и европейците, ще трябва да погледнат фактите открито.
  За България е по-добре да го направи по-рано-категорично замразяване на идеите за еврозоната,излизане от НАТО и поставяне за преразглеждане стотиците накърняващи интересите ни "постулати" на ЕС.
 В продължение на десетилетия, американците и европейците консумираха безразборно природни ресурси в света.  Съединените щати сега изсмукват последните останки от опушените нефтени шисти, извличат последното от изчерпани петролни кладенци и само временно отложиха агонията на най-голямата държава в света.
 Северна Америка и Западна Европа консумират 60% от световните ресурси, а половината от света извън тези райони живее за около $ 2 на ден. Наистина е чудо, че развиващият се свят толкова дълго търпя тази ситуация,но в момента,като че  иска отмъщение за нанесени обиди и бедствия.
И Г-7, вече не означава Големите седем.Водещите  държави са: Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.
Сравнението на икономическите показатели на БВП на  членовете на Г-7 САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада с тези на днешните водещи развиващи се държави е доста унизително и страшно.  Г-7 на практика вече не е Големите седем.
  През 1990 съвкупният БВП на страните от Г-7 значително е надхвърлял съвкупният БВП на днешните седем водещи, кичени със смехотворното вече определение "развиващи" се държави: Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.
 През 1990 съвкупният БВП на страните от Г-7 е бил 14,4 трлн. долара, а този на седемте водещи развиващи се държави – 2,3 трлн.        През 2013 год. обаче, ситуацията вече се  промени радикално и съвкупният БВП на страните от Г-7 е 32 трлн. долара, докато този на седемте водещи развиващи се държави Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.достигна 35 трл. долара.
Шансовете за Америка, да водят света в новата ера са почти нулеви.Истина е,че те успяха да принудят Германия да отпусне допълнителни 90.0 милиарда евро за спасяване на Гърция. Това в крайна сметка ще доведе не само до дестабилизация на банките, но и до притеснения за гражданите на ЕС, които ще страдат от мащабна девалвация.
Кредитния потенциал собствениците в Германия и други държави-членки на ЕС са почти пресъхнали.Произходът на повечето от проблемите, пред които сме изправени днес, могат да бъдат намерени в историята на МВФ,СБ и системата Бретън Уудс.
Ставаме свидетели на края на бедствието, "книжни пари", създаден от лихварите/кредиторите. Въображаемият долар започва да се пропуква от Изток.Основана след Втората световна война система на МВФ днес е практически безполезна, защото така наречения свободен плаващ валутен курс, губи основи в сравнение с предходната фокусирана върху злато, сребро и  ценни ресурси,  диаманти или земя.
Опитите за  стабилизиране на американския долар, превърнал в една въображаема и напомпана валута, стойността на който е това, което се представя от някои банкери продължават макар и трудно. Останалата част от света, прави настойчиви опити  да се откаже от него.
МВФ действа като инструмент на властта на банкерите в Западното полукълбо и се използва за Американските политически маневри. Доклад на Karen Maley  изяснява същността на гръцкия спасителен. Това е последен опит да запази Гърция в рамките на НАТО.
 С една дума, Обама и неоконсерваторите  се страхуват, че ЕС и НАТО без Гърция ще постави краят на тяхната хегемония в Европа и Света.
 Днес Лагард е обявена спасител на гръцкото възстановяване (The Guardian), но в действителност тя спаси позицията на Белия дом и Бъкингамския дворец. Меркел  напълно разбира глупостта на тази измама с допълнително финансиране,но я пребориха,както обикновено.
Фактът, че Меркел говори категорично против предложената стратегия за оздравяване на МВФ, ни казва, че това нелегитимно доведено дете на политиката на САЩ, вече няма да се разбира с германците.  Пътят на лесната  печалба на американците и европейците е пресечен и  за него през следващите години, ще трябва да плащат няколко поколения американци и за съжаление европейци.
   Вълната от цветни "революции","арабската пролет" организирани от САЩ,създаването и продължаващата подкрепа за войната на Ислямска държава срещу Европа, ожесточаването на близкоизточните конфликти и насилствената демократизация, довели  до цунамито на бежанците заливащи България и Европа, са точните причини  ЕС да се дистанцира от САЩ и преосмисли подкрепата за "американското"  НАТО на континента.
 Европейците да си признаят, кой организира и проведе Майдана,кой организира снайперистите и първата пролята кръв в Украйна и кой потрива ръце оттатък Атлантика и готви смъртоносния последен удар с ТТПИ.
 Стотици милиони бежанци и нелегални имигранти напират от дълбините на Африка към Европа, която не защитава гражданите си от опасността.
Унгарският премиер Виктор Орбан обвини в реч в румънския град Байле Тушнад Европейския съюз, че не защитава своите граждани от "масите нелегални имигранти". Според него те застрашават културната идентичност на европейските страни и засилват заплахата от тероризма, безработицата и престъпността.
Виктор Орбан заяви, че нелегалната имиграция е заплаха за неговата страна и за цяла Европа. Според Орбан най-голямата заплаха са стотиците милиони хора от "дълбините на Африка", които искат да избягат от бедността, предаде Асошиейтед прес.

ЛУДОСТТА НА ЛИХВАРИТЕ И МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕЦА.

На 27 септември Каталуния отива на избори за независимост.

Пуерто Рико-присъединила се към САЩ държава, фалира.


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.