сряда, 28 декември 2016 г.

Грипът тази година дойде рано, преобладава щамът „Хонконг”- A(H3N2).Лечение на грип.Как да различим настинка от грип?

  Грипът тази година дойде изненадващо рано, като  преобладава щамът „Хонконг”- A(H3N2), съобщи  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип” и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.
 Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. „Хората остават на легло по 3-4 дни”, посочи главният здравен инспектор и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта „на крак”. По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.
 Децата са особено рискова група, защото  заразени частици, напуснали тялото на болен човек чрез кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.
Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.Д-р Кунчев посочи, че вече е късно да се ваксинираме: „При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни”.
 Докато няма съпътстваща бактериална инфекция (каквато може да установи само лекар), „за антибиотиците въобще няма място” и даже може да навредят, категоричен е главният държавен инспектор.

Най-общо грипът е респираторна инфекция, причинявана от грипни вируси тип А и В, най-често през зимата. Понеже грипът е вирусна инфекция, не може да бъде лекуван с антибиотици. Инкубационният период трае от 1 до 5 дни. Болестните прояви могат да бъдат леки, умерени и много тежки. Някои хора могат да преболедуват без явно забележими болестни прояви. Силно заразният вирус прониква в тялото през лигавиците на устата, носа или очите при кихане или кашляне на заразен човек. По въздушно-капков път вирусът може да бъде вдишан от всеки наблизо, като никой не може да избегне риска да го прихване. Децата в училищна възраст първи се заразяват от грип, пренасят го вкъщи или в други групи хора. Трябва да отидете на лекар, ако се чувствате зле. Само лекарят може да каже дали Вашето състояние изисква лечение или почивката и течностите са достатъчни да се възстановите.
Предпазване от грип:Дръжте се далеч, от болни от грип, тъй като вирусът се разпространява при кашлица или при кихане.Често мийте ръцете си, за да намалите риска от настинка или грип.Съблюдавайте здравословен начин на живот, спазвайте умерена диета, осигурявайте си достатъчно сън, сведете стреса до минимум и пийте много вода;използвайте дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;избягвайте търкането на очи с мръсни ръце ;често проветрявайте на въздуха в затворени помещения ;редовно дезинфекцирайте на повърхностите в затворените помещения.

Лечение на грип: 
  Като повечето вирусни заболявания, грипът се самоизлекува. Заболелите могат да взимат болкоуспокояващи като парацетамол,(с парацетамола и производните му имайте едно на ум), за облекчаване на главоболието и мускулните болки и за понижаване на температурата. Приемайте много течности – особено горещи напитки, които може да облекчат чувството за разбитост. Почивката също е от съществено значение, за да се справите с грипа, освен това Ви дава основателна причина да си останете до късно в леглото. Болният от грип остава заразен 3 или 4 дена след появата на синптомите, така че си останете вкъщи и се лекувайте, за да намалите риска да заразите някой друг. Особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности.

Българската народна медицина познава и препоръчва , както чесъна, така и лука - тези два зеленчука са не само незаменима храна, но и лекарство за много болести и основната профилактика на грипа. 
 Чай от сминдух- запарвате го за 20 минути, след това го пиете през 15 минути. Чай от липов или от бъзов цвят също ще ви помогнат, защото те активизират потенето на организма.Помага и чай от кора на върба.
Не е добре да се бърза със свалянето на температурата, ако тя е 38,5.  Високата температура спомага за унищожаването на болните клетки.
Официалната и народната медицина препоръчват лука при заболявания на горните дихателни пътища. Използува се и за лечение на трудно зарастващи рани. Служи като профилактично средство при грипна епидемия.

Биорезонансна терапия.  
Биорезонансната терапия използва електромагнитните честотни модели. Анализирани са различните модели на вълните или трептенията на нормално функциониращите системи и органи, както и трептенията на алергени, вируси, бактерии, гъбички и токсини и се унищожават чрез резонансни трептения.В биорезонансната терапия са ми известни следните честоти,които биха могли да помогнат:
На Райф-за грип 1 674 000 и за пневмония-1 200 000 Hz,на Кларк-за тип А- 320 000 Hz и за тип B-315 000 Hz.

Как да различим настинка от грип ?

Най-лесно грипът и настинката могат да се различат по начина на поява на оплакванията, по вида и силата на симптомите.
Настинката протича с постепенно настъпващи хрема, кихане (често), запушен нос (обичайно),болки в гърлото, суха, но не мъчителна кашлица, лека отпадналост, но не умора и изтощение, леки мускулни болки, рядко ниска температура (под 38 градуса).
Грипът започва рязко и внезапно с висока температура, суха, дразнеща, често мъчителна кашлица, засилваща се, често придружена от болки зад гръдната кост , болки по мускули и стави ,понякога кихане, запушен нос и хрема , бързо настъпващо силно изтощение и отпадналост (нарушено в различна степен общо състояние на организма). Нерядко се появява кръвотечение от носа. Обилната хрема не е характерна за грипа.В продължение на три дни температурата остава висока /39-40 градуса/, като през това време се появява сух бронхит с упорита и дрезгава кашлица и пресипнал глас. Лицето на болния е леко зачервено. Усеща се дразнене от светлината, сълзене и зачервяване на очите. Водещ симптом е фаринготрахеитът - чувство на щипане в гърлото, болки при гълтане, хрема, пресипнал глас, и най-често суха, лаеща, а понякога влажна кашлица. Езикът е сух, обложен в средата, а страничните му ръбове са зачервени. Грипът е гастричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница /жълто оцветяване на лицето.Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2 - 4 дни, а заболяването - 5 до 10 дни. Най-продължително се задържа отпадналостта, която може да се наблюдава дълго време след изчезване на всички симптоми.
Какви са усложненията на грипа?
Особено застрашени са децата и хора в напреднала възраст със съществуващи заболявания и пациенти с понижени защитни сили!

Най-често се наблюдава развитие на нова, допълнителна, бактериална инфекция във вече засегнатите от грипния вирус органи.Наблюдават се 3 типа пневмонии като усложнение на грипната инфекция:1.първична хеморагична (с кръвоизливи) грипна пневмония – често завършва със смърт,2.интерстициална грипна пневмония,3.вторична бактериална грипна пневмония (най-често)
Освен гореизброените пневмонии, като други усложнения могат да се развият синуит, отит, сърдечно засягане (миоперикардит), засягане на мозъка и обвивките му (менингоенцефалит) и др.
Доста противоречиви са мненията за противогрипните ваксини. Проблем при ваксините е съмнението в коректността на някои фармацевтични гиганти.Проблем при ваксините е, и че не създават траен имунитет – ваксината трябва да бъде поставена следващата година отново. Тя не предпазва от заболяване, но намалява риска от усложнено протичане на грипа. Затова се препоръчва поставянето й на увредени пациенти: болни от диабет, онкологични или хронични дихателни заболявания, страдащи от сърдечна или бъбречна недостатъчност, провеждащи лечение с кортикостероиди и др.

За настроените на хомеопатична вълна:
Хомеопатите обикновено препоръчват Oscillococcinum по една туба-доза на всеки петнадесет дни за предотвратяване развитието на заболяване по време на епидемия.Тъй като в първите дни невинаги е възможно да се предвиди в детайли клиничнат картина на болестта и да се предвиди нейното, за ден-два се препоръчва лечение според водещото оплакване със следните хомеопатични специалитети:
При остра хрема може да се опита лечение с CORYZALIA. За разлика от обичайно прилаганите капки за нос (вазоконстриктори или антихистамини) този медикамент не води до изсушаване на лигавицата и не потиска локалния имунитет. Прилага се като се смучат през час по една-две таблети. С намаляване на хремата приемите се разреждат;
При пресипналост, съчетана с усещане за умора на гласните връзки и загуба на глас се започва лечение с HOMEOVOX .Тези оплаквания са особено характерни за хора, които системно преуморяват гласа си – учители, журналисти, търговци, певци, артисти. Медикаментът е ефективен и при професионална преумора на гласа. Лечението започва с една таблета за смучене през един-два часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото;
При разтрисане, главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост се дава PARAGRIPPE - по една таблетка през час. Обикновено в края на първото денонощие настъпва клинично подобрение и приемите се разреждат до три-четири таблети дневно;
Когато водещото оплакване е болка в гърлото, чувство за дразнене, пресипналост, затруднено преглъщане и температура се препоръчва лечение с HOMEOGENE – по една таблетка през половин час. След два дни при клинично подобрение приемите се разреждат до три-четири пъти дневно.При дразнеща, мъчителна кашлица към изброените по-горе медикаменти може да се добави STODAL по една чаена лъжичка (за деца) или по една супена (за възрастни) пет пъти дневно.

Алтернативни средства за засилване на имунната система:
Истинският пчелен мед съдържа много калций, магнезий и натрий, както и желязо и мед.Той има изключително силно бактерицидно действие. Всеки ден яжте поне две лъжички мед-около 60 гр. Чесънът съдържа действащото като антибиотик вещество алицин, което мобилизира клетките, убиващи микробите в организма. "Коластра"и "Зелена енергия", суровите ядки и кълнове + мед са доста модерни в последно време.
В повечето случаи киселото мляко успява да възстанови вътрешната флора в организма. Колкото по – често се движите, толкова по – добре. Ако времето не позволява разходка навън, то проветрявайте стаята в която работите или спите по – често и поставяйте съд с вода върху отоплителните уреди.Масло от ехинацея, баптиста и кипарис , увеличават броя на съпротивителните вещества и повишават тяхната ефективност.Женшенът стабилизира имунната система и засилва съпротивителните сили на организма.Чай от липа и бъз - Действат винаги целебно при настинка и грип.Повече сън - Имунната система се нуждае от 4 до 5 часа сън, за да се възстанови напълно. Безсънните нощи намаляват съпротивителните ви сили!Билките, които се използват във Имуностим -коприва,алое,котешки нокът,блатен аир и петопръстник са традиционни за народната медицина и само може да помогнат.Повече течности - За да държите настрана кожните дразнители и инфекции от епидермиса, кожата ви трябва да е влажна.Два литра вода на ден е минимумът.


Самолечението е опасно и често вредно.Не отлагайте консултация със специалист.


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.