петък, 24 март 2017 г.

Дойранската епопея-слава,гордост и тъга.

Мирният договор от 1913 година донесе на българите от Южна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония жестоко и варварско робство.  "Православните" сърби, гърци и румънци подлагат на  геноцид българите в окупираните територии. Веднага затварят всички български училища, читалища, митрополии, църкви и манастири. Говоренето на български език става углавно престъпление и българчетата в училищата започват да учат сръбски, гръцки и румънски езици с нови "учителски" похвати и методи - главно бой, от озверели чужди учители-асимилатори.Сега го правим сами с български учебници и евроатлантически програми.


 Да не се разсейвам,но това е главната причина България да се присъедини към Централните сили в Първата световна война. Защото само те,Германия, Централните сили, обещават освобождението на поробените българи и приобщаването им към  Родината.
Един от най-епичните моменти, един от най-героичните подвизи на  българските войници и офицери, през Първата световна война, е Дойранската епопея.

 Дойранската епопея е основна причина на неистовата омраза,която изпитват към нас англичаните и французите,които все още не могат да преглътнат смачканото си самочуствие. Българските воини от Девета Плевенска дивизия, добе подготвени и изкусно ръководени от прославения генерал Владимир Вазов, дават безброй уроци по бойно майсторство на съюзени френски, английски, гръцки и сръбски войски,за което "миротворците" от Париж ни го върнаха с Ньойския договор.


Криволашкото сражение е битка между български части и френски съглашенски части, разиграла се край село Криволак, Вардарска Македония между 17 октомври и 21 ноември 1915 година.
 След намесата на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 година при настъплението срещу Сърбия Първа българска армия разбива сръбските войски в Нишката операция, а Втора българска армия - в Овчеполската операция. Същевременно в началото на октомври части на Антантата правят десант в Солун и тръгват на север с цел да се съединят с оттеглилите се в Косово сръбски части.
Настъплението на 57-ма и 156-та френски дивизии е посрещнато от Южната група на Втора българска армия, съставена от части от 2 тракийска, 5 дунавска, 7 рилска и 11 македонска дивизия.
 Сражението се развива с променлив успех при огромни загуби и от двете страни, като основният удар от българска страна е поет от 11 дивизия. В крайна сметка въпреки численото си преимущество французите отстъпват обратно на гръцка територия.


Битката при Дойран от 1916 г. е първата битка от така наречената Дойранска епопея.
Провежда се между 9 и 18 август 1916 г. близо до езерото Дойран.

На 9 август 1916 г.,след мощна артилерийска подготовка три френски дивизии тръгват на атака срещу българските позиции. Главният удар е насочен срещу височината Дуб. Българската артилерия открива бесен преграден огън и сериозно разстройва атакуващите вълни още в пунктовете на съсредоточаване. Оределите френски вериги са помитани от българските картечни роти на стотина метра от окопите. Когато оглушалите и обезумели от ужас французи стигат до българските окопи (само 2-3 пъти за 9 дни), идва редът на българската пехота и нейният „специалитет“  контраатака на нож. На десетия ден загубилият в убити и ранени 60% от бойците си френски главнокомандващ прекратява щурма.


На 17 август 1916 г. Румъния подписва договор за присъединяване към Антантата, извършва мобилизация и на 27 август обявява война на Австро–Унгария. Това принуждава българите да прехвърлят войскови сили на север. Формирана е Трета армия начело с генерал Стефан Тошев,която разгромява румънските,сръбски и руски войски,разбива донските казаци, връща цяла Добруджа на България и превзема Букурещ.

През  март 1917, дойранските позиции са заети от Девета плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов.
Изграждат се пет паралелни позиции, инженерно оборудвани с бетонни бункери. Използвайки няколкото месеца затишие, Вазов хвърля тридесет и петте хиляди бойци и офицери в невиждан труд, изграждайки до 17 метра под земята, система от бетонни и скални укрития, които да приберат всеки боец в случай на артилерийски обстрел.
 Войниците го псуват на поразия ­ докато те ежедневно копаят, заврени в скалите, бойците на дивизиите по фланговете на плевенци безгрижно се пощят на припек.
 След войната обаче Вазов всеки ден получава по 2-3 баници от Плевенско, Ловчанско, Троянско, Свищовско. Носят му ги жените на неговите войници, дошли по работа в София ­ в знак на благодарност, че опазил мъжете им.

В артилерийската подготовка и в решителния щурм  благодарение на укритията на генерал Вазов, Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени.
 Атакуващите ги англичани и гърци загубват над 60 000 само убити.За англичаните това са най-големите загуби,които имат само в едно сражение през цялата си военна история.
Още в първата атака англичаните оставят 8000 трупа.Заловени са стотици пленници.Заловени са стотици пленници.Заловени са стотици пленници.На 21 април 1917 г. с две дивизии (22-ра и 26-а) английският корпус започва втория щурм на Дойран. След тридневна артилерийска подготовка, при която са изстреляни 150 000 снаряда, англичаните тръгват смело в атака.
 Българските окопи са разорани и те смятат, че там не е останал жив боец. Едва след войната английските генерали им ще научат изумени, че българските загуби от "унищожителната английска артподготовката са ... трима  ранени български войници. Когато английските вериги са само на няколко метра от окопите на българите, там ги посреща плътна картечна и пушечна стрелба, артилерийски и минохвъргачен огън.


В средата на септември 1918 г. Антантата е готова за нов щурм. Замисълът е чрез два пробива ­ на французите при Добро поле и на англичаните и гърците при Дойран, шестстотинхилядната българска армия в Македония да попадне в “чувал”, да бъде ликвидирана, а България окупирана и извадена от войната.
Антантата е струпва колосални сили ­ четири английски, две гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама , дванадесетте ни дивизии са разтегнати по 600-километровия фронт от Бяло море до Елбасан в Албания.
Резерви няма.
Знаейки съотношението на силите, плевенци се готвят да умрат.
Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
Смъртта на българския воин по стар обичай трябва да бъде красива. 
В тези мигове никой и не си помисля, че ще оцелеят почти всички, ще унищожат 47 000 неприятели и ще спечелят най-голямата ни победа в историята.
                                                                                    *+*
Артилерийската подготовка започва на 16 септември. По българите при Дойран са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови. Даваме 9 убити и 40 ранени. В 5,00 часа на 18 септември отново в гъсти маси три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака. И в този момент заработва българската артилерия. Двеста и двадесет дула бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите, няма вече за кога.Четиристотин български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. Четиристотин и четиридесет картечници правят огромни просеки в настъпващите. Огън бълват и 30 000 български пушки.


Английският генерал Милн е смаян. В спомените си той ще напише: “Два часа след началото на атаката две от дивизиите ми бяха изтребени.” В отчаянието си той праща резерва (една английска и една гръцка дивизия) в обход през Беласица. Там обаче е Единадесета македонска дивизия. Десет хиляди гърци изгарят по скатовете на Беласица.
Англичаните, настъпващи във втория ешелон, (естествено ставили балканците да се избиват),спасяват кожите. Подгонени от огъня на артилерията, те се укриват зад един железопътен насип и с големи загуби дочакват нощта, за да се изтеглят на изходните си позиции.

На 19 септември генерал Милн събира всичко, което може да носи оръжие,готвачи, санитари, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Българската артилерия е побесняла, бие с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди.
 В края на деня английските тръбачи свирят отбой. Милн е загубил 47 000 англичани и 20 000 гърци.
Загубите на френската дивизия остават неизвестни, но също са чувствителни.
Българските войски под командването на гениалния генерал Вазов губи по-малко от 500 бойци.


Генерал Вазов съобщава в София, че е унищожил противника и моли да настъпи към Солун заедно с 11-а дивизия и непокътнатата 2-ра армия, заемаща фронта при Серес срещу слабобоеспособни гръцки части.
В София обаче решават да използват победата при Дойран, за да се измъкнем донякъде с чест от  загубената от Германия война.
 През 1918 година   съюзниците изпадат в тежко положение.
На фронта положението се влошава. Не достигат храна и боеприпаси. Става ясно, че е въпрос на време фронтът да се пробие. И това става през септември  при Добро поле.
 При Дойран българите под командването на ген. Владимир Вазов разгромяват съюзниците, но скоро и те са принудени да отстъпят, макар и непобедени.

Угнетените и изтощени войници тръгват към столицата София да търсят равносметка от управляващите. Избухва Владайското въстание. В тази обстановка на 29 септември е подписано Солунското примирие, с което страната излиза от войната. Цар Фердинанд абдикира в полза на своя син Борис.

През 1936 година ,знаменният полк на английската армия  на парад в Лондон свежда знамената си пред генерал Владимир Вазов.

Задълбочава се кризата между Русия и Турция за кюрдите. Анкара заплашва да отговори, ако инцидентът се повтори.

Германия,Ердоган и ЕК в последен опит да спасяват ГЕРБ и Борисов от Корнелия.

Най-важната жена до него-Путин знае защо.

В САЩ се провежда най-голямото събиране на яловата коалиция от Ирак и Сирия,оглавявана от Вашингтон.

Москва и Анкара развалиха "приятелството".

САЩ и НАТО,планират постоянно присъствие на ескадра в Черно море,в нарушение на Конвенцията от Монтрьо?

Поздравявам Русия,Крим и Севастопол с третата годишнина.

Африканските нашественици - Гърците, са откраднали от Траките историята,културата,религията,науката и всичко каквото са успели.

Народът от бреговете на Черно море,арийците,синеоките и календарът на българите.

НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Най-после я забелязаха и в Европа.

Забранената история на България.

Забранената писменост на България.

Забранената българска история на Крим.

Забранената обединена България.

Забранената история на България за Одринското споразумение,Цариградският и Ангорския договори с Турция.

 Забранената история на България.Нова подмяна на българската история и археология и неглижиране на истината.

Руско-турска освободителна война и Освобождението на България от турско робство и още нещо.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.