вторник, 9 май 2017 г.

Аз празнувам 9 май-Ден на победата над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.


Денят на Победата е празник по случай победата на Червената армия и народите от СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 год. и се празнува всяка година на 9 май и до днес.
  Денят на Победата е официален неработен ден в Русия,Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан и Израел.
 В Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май.


Деня на Европа или 9 май-Деня победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война?А може би и двата?
България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз,а до тогава празнуваше само 9 май-Деня на победата.
На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация.Чърчил и Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).
Денят на Европа,посветен на мира и обединението в Европа е съчинен доста късно от евроатлантиците на 9 май от чиста проба антируска истерия.Като европеец малко се срамувам от така измисленият празник,точно на 9 май.
Европейският парламент официално определя 9 май като празничен ден през октомври 2008 год.,докладва Уикипедия.

Денят на Европа е назначен на 9 май,по подобни причини,както през IV век,тракиецът император Константин Велики обявява 25 декември за рождена дата на Спасителя.
  Това бил тънък тактически ход, с които той искал да наложи новата вяра на сънародниците си траките-по това време основното население на Източната Римска империя. Въпреки, че християнството било прието за официална религия,то си оставало чуждо на народа, който чествал старите си езически празници. С ясното съзнание, че не може да изкорени тези хилядолетни обичаи, Константин решил да ги слее с новата религия и така да я направи по-близка на хората.
На Коледа - 25 декември според Юлианския календар се падало зимното слънцестоене или иначе казано денят спирал да намалява и започвал да нараства. Тогава народът вярвал, че се раждал новият Бог – Слънце, което бил един от най-големите езически празници. Припокриването на датите с този култ, които без това напомнял на християнската легенда за раждането на Христос от Богородица,както и тракийският бог Слънцето също било родено от непорочна небесна богиня, било успешният ход, които приобщил  към новата религия  и всички покръстени народи,включително и българите. Следи от слънчевият култ са запазени и в нашия фолклор – в коледните песни, обредите на коледарите и русалиите.
Коледарите,като обичай  датират от езически времена, а  водача на дружината е шаманът с жезъл, ритуална маска с рога и единствено има правото да благославя.
Особено характерно за езическите ритуали е жертвоприношението, коли се прасе, което е гледано цяла година.
Молитвата в Коледната нощ притежава най-голяма сила и ще бъде чута и напомня повече на магическо заклинание  т. нар. наричания.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Обаче има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз- в противовес на Денят на победата.Този вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.
Денят на Съвета на Европа отразява неговото основаване през 1949 година, докато Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било предложено създаването на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана – през 1950 г. Денят на Европа трябва да е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.
В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.
Точно в 12.00 ч. училищни и общински оркестри ще изпълнят европейския химн "Одата на радостта" от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Да видим какво се случва в натовска и европейска България с обществените нагласи:

Над 40% от българите предпочитат Русия да е техен военен съюзник, сочи изследване на агенцията за социологически проучвания "Галъп Интернешънъл" (Gallup International).
Проучването е направено в 68 държави по цял свят, като в него са взели участие над 66 000 души. Зададен им е въпросът: "В света има шест държави с голям военен потенциал – САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Индия. Представете си, че в случай на военно нахлуване в страната Ви, Ви се налага да избирате сред тях съюзник. Кого бихте избрали?"
Традиционно славянските и балканските народи в Източна Европа предпочитат Русия. Най-висока подкрепа в региона тя има в Сърбия (58%), в Гърция (48%), България (42%) и Словения (30%).

Доста висок е процентът на хората, които биха искали да са под защитата на Русия, и в Турция (23%). "Очевидно там (в Турция) протича сериозна антизападна промяна на съзнанието", смята Александър Баунов, експерт от московския център "Карнеги". "С оглед на отговорите на участниците в проучването от Гърция и България, излиза, че в Източното Средиземноморие, вътре в НАТО, се е образувала ос от страни, където населението не вижда в Русия, основният противник на алианса, враг, а точно обратното – съюзник".
Доста поддръжници на Русия има и в Китай (47%), Монголия (71%), Иран (20%). В Украйна почти еднакъв брой от анкетираните (35% и 33% съответно) подкрепят САЩ и Русия като военен съюзник. Подобна е и обстановката в Латвия и Ирак.

Подобни са нагласите и според  Евробарометър:
Разминават се мненията на останалите в ЕС и българите и гърците по отношение на защитата на интересите на държавата им, когато става дума за Русия. Според 71 на сто от гражданите на ЕС Общността би осигурила допълнителна защита срещу Москва, докато в България така мислят едва 48 на сто,показва проучване на Евробарометър, разкриващо също така, че хората у нас изразяват по-малко позивизъм относно блока в сравнение с останалите европейци.

Четири страни-членки на НАТО- България, Гърция, Словения и Турция предпочитат военен съюз с Русия, в случай на нападение срещу страната им, показват резултатите от глобалното допитване, проведено от социолози на WIN/Gallup International. Проучването е направено  и е разпространено преди началото на форума за сигурност в света  Мюнхенската конференция.
  Българите предпочитат в случай на въоръжен конфликт да ги защитава руската армия, а не някой от съюзниците в НАТО,цитира WIN/Gallup International ,  "Блумбърг".
"На кого ще се обадиш? За гражданите на четири държави от НАТО, запитани коя военна сила биха искали да се сражава на тяхна страна, ако бъдат атакувани, отговорът е прост – Русия", пише агенцията.
 Българите и гърците имат за  главна заплаха  Турция, която е член на НАТО и теоретически би трябвало да се счита за техен съюзник.
В класацията на съюзниците от Източна Европа този път на  американската социологическа компания Gallup Inc. България е с най-негативно  отношение към НАТО. 
Близко са гърците казват, че според 23% от тях отбранителният съюз, в който членуват много по-отдавна, защитава сигурността им, за 19% той е заплаха и 45% не се спират на никой от двата възможни отговора.
Все повече българските политици използват анти-НАТО и анти-ЕС реторика в избирателните кампании.Разбира се като захапят кокала ги забравят.

Традиционно парадът на Червения площад в Москва бе закрит с Марш "Прощание Славянки" -„Прощаването на славянката“ ,който е руски военен и патриотичен марш създаден в чест ентусиазма и героизма по време на Балканската война.
 Маршът по време на Гражданската война в Русия почти става неофициален марш на белогвардейците от "Доброволческата армия" на ген. Лавър Корнилов и ген. Антон Деникин,на ген. Пьотър Врангел. Под името „Сибирски марш“ се изпълнява и в частите на адмирал Александър Колчак.
Маршът, по очевидни причини, първоначално не се свири в СССР, но после е издаден е през 1929 г. в сборника „Служебно-строеви репертоар за оркестрите на РККА“. На 7 ноември 1941 г. своден оркестър, дирижиран от Василий Агапкин, изпълнява марша на историческия военен парад на Червения площад по време на Втората световна война.
 По традиция с него се изпращат от родните места новобранците за Въоръжените сили на Руската федерация.Маршът е официалният химн на Тамбовска област.
В наши дни маршът се изпълнява от оркестри в целия свят. С него започват парадите на Въоръжените сили на Руската федерация и ежегодният парад на победата на СССР над Третия райх.
Маршът получава световна известност и се изпълнява от военни оркестри в България, Германия, Австрия, Норвегия, Румъния, Франция, Швеция, Югославия и други страни.
На 5 октомври 1912 г. започва Балканската война между Османската империя и Балканския съюз -България, Сърбия, Гърция, Черна гора. Обявяването на войната предизвиква бурна реакция в цяла Русия. Всички вестници са запълнени със сведения за хода на бойните действия, призиви и възвания към руската общественост за подкрепа на каузата на християните от Балканския полуостров. Много руски офицери, войници и медицински сестри от Москва, Санкт-Петербург, Тамбов и други градове се записват като доброволци. Отправят по Варшавската железопътна линия в помощ на балканските народи. Тръбачът на VII-ми тамбовски кавалерийски полк, 28-годишният Василий Агапкин, под влияние на общата еуфория композира марша, който посвещава на жените, изпращащи своите мъже, братя и синове на фронта.
За първи път маршът е изпълнен в град Тамбов по време на строеви преглед на VII-ми запасен кавалерийски полк през 1912 г.
Издаден е със заглавие „Прощаването на славянката - най-новият марш за събитията на Балканите. Посвещава се на всички славянски жени. Първият звуков запис е на грамофона плоча, издание на фирма „Екстрафон“, гр. Киев (1915).


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.