петък, 28 юли 2017 г.

Ден на православното кръщение на Русия.

 Православните християни отбелязват Деня на кръщението на Русия и във всеки храм, катедрала, църква и манастир на Руската православна църква , камбаните ще звънят в Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Азербайджан, Казахстан и други страни.
Православните християни в Русия и страните от ОНД честват 28 юли Ден на кръщението на Русия. Това събитие определя преди повече от хиляда години, пътят на развитие и цивилизация на много хора.
 От 2010 г. този празник се чества в Русия на празника на св. Княз Владимир, който те приемат,че покръстил Киевската Рус в 988.
Мащабните тържества по повод празника се провеждат и в украинската столица.
Княз Владимир ( 960-1015) е един от най-почитаните светци в Русия и уникална фигура в историята на развитието на Русия. Според хрониките, той е бил свиреп езически княз, но след като в 988 в  град Hersones в Крим е кръстен ,променя из основи не само живота си, но и  предопределя пътя на  държавата в продължение на много векове напред.Да си спомним и българската връзка.
Света равноапостолна княгиня Елена,първата руска светица,баба и възпитателка на княз Владимир е най страшната грешка на цар Симеон Велики. Елена не забравя на кого е дъщеря,(Владимир Расате), и главна цел за сина си Светослав І, вижда престола на България,за който реално може да има претенции.
Олга се опитва да покръсти и съпруга си княз Игор и кръщава и своя син Светослав, т.е. човек който слави светлата вяра.Християнка, тя е устроителка на древноруската държава, оставила име на велика и мъдра владетелка.Тя е и първата разпространителка на Христовата вяра сред русите, за което е призната от Руската православна църква за равноапостолка и първа руска светица.
Издига много църкви: "Свети Николай" и "Света София Премъдрост Божия" в Киев, "Благовещение на Пресветата Богородица" във Витебск.
 За съжаление на майка си, Светослав не става християнин, но за сметка на това много добре пази спомена си за българския си царски произход и отнетия насилствено трон на дядо му Владимир Расате.
Светослав съхранява спомена за дядо си, като кръщава сина си на негово име – Владимир.
Княз Владимир I, под влиянието на баба си Олга, от която получава възпитанието си, докато баща му води безкрайните си войни далеч от дома,след години на езичество, постепенно става ревнив християнин и успява на свой ред успешно да довърши покръстването на Киевската Рус. Съпруга му е пак  българка,Милолика – Анна, с благороднически произход, православна християнка, както това прави дядо му Игор. Кръщава най-голямият си син – Борис на името на прадядо си княз Борис I. Борис и брат му Глеб, родени от същата тази българка, са християни.


 По древните руски и български автори българската княгиня Елена  е внучка на цар Борис I Кръстител, племенница на цар Симеон Велики,дъщеря на първородния син на Борис  I Кръстител и детрониран цар, Владимир-Расате и съпруга на киевския княз Игор, наречена от русите Олга.
И руснаци и украинци трудно признават и не искат да си спомнят,че Киев е създаден от брата на Кубрат и Киевска Рус, произлиза от Черна България,което се доказва и от последните международни генетични експертизи.

Древноруската Йоакимовска летопис разказва, че покръстителят на Русия Св. княз Владимир приема християнството от българите. Сред руските хуманитаристи тази теза има и привърженици, и противници.Предпочитат да се самозалъгват,че са приели християнството от изчезналата Византия и да се мислят за нейни приемници.
 Актът е извършен през 988 г. - повече от един век, след като България става християнска държава. В ръкописа четем още, че “българският цар Симеон изпратил в Русия учени йереи (свещеници) и книги”. Вероятно става въпрос за мисия на български духовници, благословена лично от българския владетел.
Но и в двата случая тази православна мисия предхожда най-малко с половин век покръстването на Киевска Русия. Показателен е и фактът, че духовният наставник на Игоревата съпруга - Св. княгиня Олга, първата жена-християнка от руската династия - е презвитер Григорий, българин по народност.Той е изиграл важна роля за популяризиране на християнството във великоруския княжески двор. Затова подсказва и неприязънта, с която го “удостоили” византийските власти, когато Григорий посетил Константинопол през 957 г. като член на делегацията, водена от княгиня Олга.

Любопитен факт е, че езическа Русия била обект на духовно влияние не само от страна на православна Дунавска България. Интерес към русите, които още не са познавали единобожието, проявявала и мюсюлманската Волжко-Камска България (основана от Аспаруховия брат Кубер). През 986-а, две години преди покръстването, в Киев идват мисионери-българи, изповядващи мюсюлманската вяра. Те предлагат на княз Владимир да приеме исляма. Така за кратко Киевска Русия изпитва влиянието на българите от две страни - от югозапад и от североизток. След покръстването Владимир на свой ред решава да разпространи християнството във Волжко-Камска България. Тази мисия при волжките българи той възлага на “философа” Марко Македонянин. Прозвището му показва, че вероятно става дума за български духовник от западните предели на Балканите. Тъй като ислямът вече имал силни позиции във Волжко-Камска България, мисията на Владимировите пратеници била неуспешна. Но според летописите в същата година на пратеничеството в Киев били кръстени “четирима князе български”. Те вероятно са принадлежали към аристокрацията на волжка България, но имената им не са запазени. Така православието, дадено на Киевска Русия от Дунавска България, станало достояние и за някои от волжките българи, които са братовчеди на българите от Балканския полуостров.

В голяма степен Киевска Рус се повлиява от Православната литература на българския език,от времето на Симеон I Велики,с произведенията на Климент Охридски,Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Черноризец Докс, презвитер Григорий и др.
 И руснаци и украинци и белоруси продължават да говорят езици,които са изключително близки,до църковния православен език,който както и да се изопачава историята си е тогавашния български език,на който са писани книгите във Велики Преслав.
Доказателствата лежат и в Ермитажа и във всички по-големи музеи и във всяка руска православна църква.988 г. Киевската държава приема християнството в православния му вариант, с посредничеството на България, от която възприема и българския език и  писменост. Първият духовен глава на Руската църква и първите руски епископи са българи по народност.
 Началната руска летопис,на български: Повѣсть времяньныхъ лѣтъ, на руски: Повесть временных лет, на украински: Повість врем'яних літ е хроника на Киевска Рус от около 850 до 1110, съставена от монаха летописец Нестор първоначално в Киев около 1113.
Тя е запазена в няколко варианта, написани на български език в неговата руска редакция.Сред източниците, използвани от Нестор, са по-стари, български летописи, византийските хроники на Йоан Малала и Георгий Хамартол, фолклорни легенди и викингски саги,религиозни текстове, договори, устни разкази на военачалници и други.
Нестор работи в двора на скандинавецът княз Святополк II и споделя неговите проскандинавски политически симпатии.
 Началната част е изпълнена с любопитни случки, като пристигането на тримата варяжки братя в Новгород, основаването на Киев по тяхната си версия, убийството на Асколд и Дир и смъртта на Олег, ухапан от змия.

Света равноапостолна княгиня Елена,първата руска светица,е най страшната грешка на цар Симеон Велики.

Забранената история на траките.

Еньовден е тракийски орфически празник с корени преди 7-8000 години.

Славяни и тюрки са лингвистични групи,арийците са етническа група,а семитите трудно мога да определя.

Тракиецът Велизарий Флавий е най-великият пълководец на Източната Римска империя.

Свързващото звено между Изтока и Запада. Артефакти,история,митове и легенди.

Ново доказателство,че първите арийци са родени по нашите български земи на брега на Черно море.

Сабазий/ Дионис и Орфей са първоизточник за много религии.

Южна Осетия върна историческото си име- Алания.

Боспорското царството и Понтика на тракийския Цар Митридат VI Евпатор Дионис,Атила и Ирник от рода Дуло и Велика България.

Цар Калоян-император на България и Румъния,преди 812 години разгромява рицарите кръстоносци на латинският император Балдуин I,а него пленява.

Подмяната на населението на Европа не е откритие на Брюксел и Берлин,а е стара семитска практика.

Сабазий/ Дионис и Орфей са първоизточник за много религии.

Народът от бреговете на Черно море,арийците,синеоките и календарът на българите.

НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Най-после я забелязаха и в Европа.

Африканските нашественици - Гърците, са откраднали от Траките историята,културата,религията,науката и всичко каквото са успели.

Света равноапостолна княгиня Елена,първата руска светица,е най страшната грешка на цар Симеон Велики.

Сказание от българския епос на Император Атила от рода Дуло.

Арийската връзка-Тракия,Мизия,Персия и България?

Забранената история на България.

Забранената писменост на България.

Забранената българска история на Крим.

Забранената обединена България.

Факти от историята на град Варна и на България от 7000 години.

Забранената история на България за Одринското споразумение,Цариградският и Ангорския договори с Турция.

 Забранената история на България.Нова подмяна на българската история и археология и неглижиране на истината.

България на три морета. Цар Иван Асен II - Клокотница.

Руско-турска освободителна война и Освобождението на България от турско робство и още нещо.


Факти от историята на град Варна и на България от 7000 години.

Актуалните изследвания на генотипа на българите.


Антихристът в действие срещу Исус Христос. Християнството отново под удари.

1 ноември-Ден на народните будители.

Чърчил и Великобритания са използвали химическо оръжие срещу руски войници пише The Daily Mail .

НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Най-после я забелязаха и в Европа.

Борис Дрангов.

Съединение на България

За генотипа на българите. Българите са с индоевропейски произход.

Велика България, "Bulgaria magna",Волжска България

Денят на независимостта на България.

ИСТИНАТА ЗА ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ В РУСИЯ.

Заговор срещу България или просто неграмотност за "Василий Блажени"?


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.