понеделник, 28 август 2017 г.

Нови артефакти,"заливани и скрити", за цивилизацията и писмеността по нашите земи от преди 7000 години.


  Цивилизация „Стара Европа“ и "Културата Варна"  от преди 7000 години,това е дълго преди разцвета на Гърция и Рим,дори много по-рано от възникването на първите градове в Месопотaмия, Египет и Шумер.
 Археолози и историци вече сами се объркаха да кръщават с различни имена цивилизацията и културата по нашите земи,с което размиват съзнателно или не историческото наследство на траки и българи.
Така или иначе,получаваме все повече и по-нови доказателства и артефакти,че в нашите земи,край Черно море,в долното течение на Дунава и Предбалкана е живял народ, изпреварил своето време в земеделието,търговията,изкуството и техниката.


 Древното селище с двуетажни къщи дава ценна информация за живота на прадедите ни, населявали земите в Североизточна България през каменно-медната епоха.Добре запазена селищна могила на 7000 години проучват археолози в Шуменско. Разкопки  се правят само по месец в годината, когато нивото на водата в язовир "Тича", където се намира е спада и разкрива древните останки.
Следите от живот тук са датирани около 5000 години преди новата ера. Могилата, която в момента представлява остров във водите на язовир Тича, е била укрепена от крепостна каменна стена, нещо рядко срещано за селищата от каменно-медната епоха.
В селището е имало десетки жители, някои от които обитавали големи двуетажни къщи.
Откритите керамични предмети са от бита, върховете на стрели и различните накити показват, че селището вероятно е било обитавано от заможни хора.
Бъдещето на могилата е неясно, защото водите на язовира продължават да я унищожават всяка година. Към момента все още не са взети мерки за нейното консервиране и опазване.


Село Рибен край Плевен е било предпочитано място за живот поне от 7000 години, установиха археологическите разкопки в местността Градище. Освен следи от първите земеделци в Европа, мястото крие тракийско светилище,разрушено за строителството наи голям римски храм. Проучванията и тази година са финансирани от община Долна Митрополия.
 Да,това е същото място,където бе нaмepeнa плoчĸa c пиĸтoгpaми, с изказвания от историци и археолози за най-старата писменост и въпреки обещанията,бе скрита и се пази гробовно мълчание по въпроса. 
Ето какво сподели през 2016 Диpeĸтopът нa PИM, Πлeвeн  Boлoдя Πoпoв:
„Toвa ca били xopa c бит и cтeпeн нa миcлeнe, близĸo дo тoвa нa cъвpeмeннитe xopa. Имaли ca paзвити зaнaяти, ĸoмyниĸaция, ĸocмoлoгиятa пpи тяx ce e изpaзявaлa в бoгaтa ĸyлтypнo-oбpeднa cиcтeмa, идoлнa плacтиĸa, ĸaлeндapи. Toвa нe ca били дивaци, a xopa, ĸoитo ca имaли eзиĸ и ĸyлтypa и нa ĸoитo ca били пoзнaти oбpaбoтĸaтa нa мeтaлитe, apxитeĸтypaтa, cтpoяли ca 3-eтaжни жилищa, тeĸcтилнитe зaнaяти са развити. Haмepeнaтa плoчĸa c пиĸтoгpaми e cвидeтeлcтвo зa тoвa, чe ca имaли и пиcмeнocт – пpoтoпиcмeнocт, чpeз ĸoятo ca oбмeняли инфopмaция. Taзи  пиcмeнocт  пpeдшecтвa c 1500 – 2000 г. шyмepcĸaтa и eгипeтcĸaтa.”


Местността се казва Градище, назовано далеч преди да разкрият, че този хълм всъщност е селищна могила. Обитавана 7 хилядолетия, със 6 строителни периода.
 Жилища са  добре изградени от от дървена конструкция и покрити с омесена глина, която е подкрепяла и покривала дървената конструкция.
Артефакти на онази неолитна цивилизация, и доказателство за земеделието и животновъдството по нашите земи.


Траките превръщат в 4 век пр. хр. те  Градище във свое светилище.През вековете мястото продължава да е култово и в края на втори век,завоевателите римляни, строят  храм посветен на Юпитер, Херакъл и откраднатият от траките Дионис,за което се съди по надписите на плочи открити наблизо преди 20 години. Но основите на тракийския храм излизат едва сега.В  края на трети и четвърти идва християнската религия.
Храмът е разрушен части от него са използвани за  други строежи.Заплахата от готски нашествия и други пришълци,качва хората обратно на Градище за защита. Мястото е опожарявано от готите неведнъж, по-късно самите те го заселват. Археолозите  засичат унищожително земетресение. И за известно време тук животът замира до 12 век.


Уникални рисунки от преди 7000 години в пещера „Магура”,край Белоградчик ни връщат в човешката история  на нашите предци. Инженер от Белоградчик изучава повече от десетилетие и произволно я нарича „магурска култура” и галерията с рисунките за него е библиотека за посветените.


Мястото е в недостъпна за туристи галерия с над 700 праисторически рисунки. Тя е встрани от главния маршрут в пещерата „Магура” и се минава през тесен процеп.Това е единствената галерия, в която няма следи от земетресения, единствената без проникване на вода и затова е без характерните пещерни образувания.



Пещерата Лепеница до Белоградчик е впечатляваща с двата си отворени етажа, разположени един над друг.Още повече впечатлява правилната форма на свода на втория етаж. Неговите пропорции напомнят на формата на множество мегалитни съоръжения с разнообразни размери, сред които и „саркофага“ от Татул.


Скално-култовият комплекс край село Татул,  Момчилград  е праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни или не,паметници на територията на България - саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс изсечен в монолитен къс скала.
Скалното светилище е регистрирано и описано за първи път през 1933 г. от краеведа Никола Иванов. През 1940 г. българският археолог Васил Миков посещава мястото и изказва предположение, че под хълма са развалините на голямо древнотракийско светилище.


Датиран от края на V и началото на IV хил. пр.Хр., за което свидетелстват намерените фрагменти от глинени съдове в района. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVIII – ХI в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети- глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображение на Бога Слънце.През 1980-те години, проф.Иван Венедиков изказва хипотезата, че хълмът край с.Татул е служел като светилище посветено на Орфей.За да идентифицира обекта като култово място посветено на Орфей, проф. Венедиков цитира няколко антични извори за древната история. Според Конон и Павзаний тленните останки на легендарния тракийски жрец Орфей били сложени в урна и положени върху скала. Замисълът бил и след смъртта му той да остане посредник между боговете и хората. Костите едновременно трябвало да бъдат скрити от слънцето, но и най-близо до него. Това е идеята за антроподемона или полубога – царя, който след смъртта си постепенно се превръща в божество. Според Венедиков на хълма до Татул е извършен погребален обред, който е съвсем различен от познатите погребални практики на древните траки, при които се наблюдава заравяне на мъртвите владетели под могилни насипи.


Пирамидата саркофаг е устроена по начин, различен от всички описани към този етап гробници, открити на територията на България. Грубо изработената пирамида е издялана от човешка ръка от монолитна скала. Висока около 4.50 m и широка при основата си 6 m, а в горната част на пирамидата е издялана своеобразна площадка, по-ниска от северната и източната страна, а издигнатата в средата и от юг и от запад. В средата на тази издигната част е издълбан един гроб с неправилна форма, широк при късата страна, където се поставя главата на умрелия, 49 сm, а на противоположната страна, където трябва да са били краката - 0,25 m. Самият гроб е дълъг 1.87 m и е издълбан по същия начин, както и камерите на гробниците, без страните му да образуват страни или ръбове. За да се затвори този гроб отгоре, страните му са били издълбани с един отстъп стъпалце, дълбоко 0,22 m и широко 0,9 m.
Регистрираните културни пластове, съоръжения и находки определят обща хронология на обекта от епохата на късния Халколит до Средновековието, което означава, че мястото е било населено и използвано в продължение на около 5 000 години.

Системни продължителни разкопки на обекта са проведени в рамките на четири археологически кампании (2004, 2005, 2007 и 2009 г.), са осъществени от научен екип в състав: Николай Овчаров (ръководител), Даниела Коджаманова (археолог от РИМ - Кърджали), Юлий Стоянов, Здравко Димитров и доц.Красимир Лещаков.

На разкопките на обекта проведени между 2004 и 2007 г., екипът ръководен от Овчаров открива следи от култовата дейност датирана по керамични фрагменти в ХVІІІ-ХІ в. пр. Хр.(късна Бронзова епоха). От този период са датирани и 30 на брой култови огнища и олтари изградени около скалната пирамида, открити са още фрагменти от кани и чаши за вино. Керамиката открита на обекта е с произход от Мала Азия, Егейските острови и Микена което свидетелства че на поклонение до светилището са идвали поклонници от различни точки на древния свят.

При разкопките през 2004-2007 г. са намерени уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска. През ХIII – ХII в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.


През 2013 год. откриха гривна на 7000 години Русе до село Бъзовец.Общо 107 находки са открити -керамика, кост, камък, антропоморфни фигури, сечива за всекидневни нужди, накити и предмети с култово предназначение открити от археолози при разкопки на селищната могила.
Изследването обхвана откритите преди година части от две сгради и част от разрушена укрепителна система.Останките са датирани от първата половина на каменно-медната епоха (4800-4550 г. пр. Хр.).
Първата сграда има колово-плетена конструкция, обмазана от двете страни с глина. Пред входа е имало преддверие - навес. Подът на постройката е обмазан и вторично опален върху предварително наредени камъни, между които има спойка от сиво-зелена глина.

По нашите земи са открити и най-старите писмени знаци в света. От селищната могила край село Караново е изкопан глинен печат, чиято възраст се определя на 3000 - 3500 г. пр.н.е. Приблизително от този период са и находките от Трансилвания /Румъния/ и край Винча /Сърбия/. Още по-стари са знаците върху малко глинено съдче, намерено край село Градешница /Врачанско/ - от 3500 - 4000 г. пр.н.е.!



За сравнение ще посоча, че шумерската писменост, считана доскоро за най-стара в света, е възникнала към 3100 г. пр.н.е., а египетската - около 3000 г. пр.н.е.
Писмеността на Дунавската цивилизация се е появила 2000 години преди тази на шумерите.
Харман потвърждава,това,което отдавна знаем,че най-старото злато в света е намерено на територията на днешна Варна. Според съвременните методи и технологии за датиране то е правено някъде преди 6500 години,  4 500 г. пр. Хр., което означава, че е с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.
 В  изследването си „Загадките на Дунавската цивилизация” (Das Rätsel der Donauzivilisation. Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas, 2011) Харалд Харман доказва, че  земите ни са обитавани от цивилизация, която развива първата писменост. Харман нарича тази култура,"староевропейска”. Протописмеността на тази Староевропейска цивилизация се появява около 2000 години преди познатите ни писмени системи на Шумер и Египет. 


Находките от "Варненското злато" са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400  г. пр. Хр.) или преди 6400 години.





На Големия остров в Дуранкулашкото езеро, има забележителен комплекс от праисторически обекти. Къснонеолитното селище от втората половина на VІ хилядолетие пр. Хр. е свързано с най-древното, практикувало произвеждаща икономика население в тази част от Европейския континент, познато като култура Хаманджия.

Бриз.Картина с маслени бои.32 х 27 см.Безплатна доставка.


Пластовете на възникналата по-късно селищна могила, единствената обитавана през цялото V хилядолетие пр. Хр. (каменно-медната епоха) в Южна Добруджа, илюстрират селищния и стопанския живот по времето на една от най-високо развитите култури в праисторическия свят, която достигнала своя апогей с културата Варна.

Новата политика на Русия: Сменя "меката сила' със "стандартна сила" или "вежлива сила".

На Шипка вече е спокойно.


Уволняват Командващия на Седми флот на САЩ след инцидента,а Сенатът на САЩ ограничава Тръмп в сътрудничество с Русия по кибербезопастността.

Чак такова дебелоочие съчетано с толерастия ми идва в повече.

Вместо да въвеждат уседналост за всички избори,да отменят двойното гражданство с Турция.

Подмяната на населението на Европа не е откритие на Брюксел и Берлин,а е стара семитска практика.

Арийци,семити,антисемитизъм,ционизъм и глобализъм.

Народът от бреговете на Черно море,арийците,синеоките и календарът на българите.

НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Най-после я забелязаха и в Европа.

Африканските нашественици - Гърците, са откраднали от Траките историята,културата,религията,науката и всичко каквото са успели.

Света равноапостолна княгиня Елена,първата руска светица,е най страшната грешка на цар Симеон Велики.

Сказание от българския епос на Император Атила от рода Дуло.

Арийската връзка-Тракия,Мизия,Персия и България?

Забранената история на България.

Забранената писменост на България.

Забранената българска история на Крим.

Забранената обединена България.

Забранената история на България за Одринското споразумение,Цариградският и Ангорския договори с Турция.

Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.