сряда, 13 септември 2017 г.

Краят на кредитния капитализъм е опасно близо,а след него...

Кредитният капитализъм премахна необходимостта от колониализма, при който една държава владее друга или няколко по-слабо развити държави. Старият „географски” тип колониализъм налагаше военно и административно присъствие в самите страни и бе доста скъп. Сегашният финансов механизъм позволява ресурсите и териториите на страните, (подобни на България), да се експлоатират без,или почти без физическото присъствие на колонизаторите в съответните страни,(с изключение на няколко американски бази), посредством финансова зависимост и корумпирано национално правителство.
До скоро се държахме добре с държавните заеми,но от година на година ГЕРБ ни бута в тресавището на задълженията на "Кредитния капитализъм".
 Географски базираната колониална система е подменена с „демократична”, финансово-кредитна. При тази форма на експлоатация, по-слабо развитите страни не са зависими само от една конкретна силно развита страна, а са зависими индиректно от  световния финансово-кредитен елит, чрез няколко изпитани техни маши- САЩ,ЕС,ЕК,МВФ,СТО,Световна банка.
В случая на България - управлявана от  САЩ, ЕС и ЕК,зависима от  МВФ,СТО и Световната банка и тотално контролирана да не мърда от НАТО.
Независима демократична Държава!
Удобно!
 Народът беше обезличен и превърнат в „работна сила”, част от която и принудена и днес се скита като призрак из Европа в търсене на възможности за оцеляване.
 Изборният процес бе превърнат в  противно шоу, в което кандидатът и партията  инвестират стотици милиони. Тези пари могат да се набавят по два начина – спонсорство и корупция.
 У нас изборите се печелят от четири фондации,германските „Ханс Зайдел“ и  “Фридрих Науман” и американските "Отворено общество" и "Америка за България".САЩ произвеждат по-малко от 20 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него и  живяха на кредит благодарение на измисления от еврейските банкери  кредитен капитализъм.
Кризата на САЩ като глобален лидер в голяма степен е резултат и от кризата на долара като глобална валута и кризата на нефта като глобален енергоносител. Много страни в двустранните си отношения преминават към национални валути и бавно,но неотклонно делът на долара се съкращава.
 Част от "усвояваните до скоро подобно на България страни",като Китай,Русия,Иран,Пакистан,Индия,Бразилия и други, нещо не са доволни, и  опитват да предизвикат "бавен трети фалит на американския долар" и точка на  доминирането,с минимални щети за себе си.

 За да продължат да живеят за сметка на другите Вашингтон се опитват да  насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите – ЕС, Китай, Русия, Япония,Южна Корея или да предизвикат война далеч от Северна Америка.
 Америка е поразена и от структурните недостатъци на икономическия си модел.Проблемите на американската икономика не са само в дълга и дефицита.
Либералният модел, при който богатите генерират капиталов ресурс за всички останали не действа. Вместо в реалния сектор богатите инвестират в  капиталовите пазари.
 Социалното разслоение и обедняването на средната класа  се задълбочат.  Трансграничните корпорации и банки движат икономическия растеж, облагодетелствани от разнообразни данъчни отстъпки и търговски привилегии,но не създават работни места,но не създават богатство за отделните домакинства, не пълнят федералния бюджет.

Затова Тръмп се отказа от търговските споразумения,затова и понася всички удари.Опита се да пипне "Светая светих"-властта на основно еврейските корпоративни и финансови капитали.
  Проблемът  може да бъде решен или с натиск върху банките и корпорациите или с война.Тръмп искаше първото,а сега ционизмът чрез Конгреса го тласка към към второто.
Светът преживява  балонът на държавните дотации за частните банки и масивната емисия на долари.
САЩ заприличват на държава-пирамида с основен източник за покриване на дефицита, заемите и кредитите.
Голямата част от американската икономика е виртуална и може просто да пострада и изчезне. Ще останат огромни дългове и милиони безработни в сферата на услугите,която  дава около 80% от БВП.

Общият дълг на САЩ  премина $ 63 трилиона,а държавният дълг на САЩ за пръв път надхвърли чудовищните 20 трлн. долара,съобщава Business Insider.
Американският президент Доналд Тръмп подписа закон за временното му вдигане до 8 декември, за да помогне на засегнатите от урагана "Харви" в щатите Тексас и Луизиана.
Към момента дългът достига 20,164 трлн. долара и продължава расте.И за Флорида ще трябват милиарди.
С икономически растеж от около 3 на сто от БВП годишно и досегашните рекордно ниски лихви от 0,25-0,5%, обслужването на дълга не беше голям проблем. Но в края на 2016 г. Фед започна да нормализира паричната политика. През юли беше решено лихвеният процент да се поддържа на нива от 1-1,25 процента годишно и нещата се променят.
 Централните банки предупреждават за надценени активи,прекомерно кредитиране и задължително вдигане на лихвите.

Дълговете на американските фирми, които добиват шистов газ, приближават  $200 млрд.Това предизвика истеричния опит на Тръмп в Полша, за по-голямо сътрудничество между САЩ и страните на Балтийско, Черно и Адриатическо море и диверсифициране доставките на гориво от Русия, като баламите да внасят газ от САЩ.
Разбира се опитът за замяна на икономическите решения с политически претърпя пълен провал, дори между най-отчаяните ястреби.
  Мащабният геополитически проект на Тръмп, насочен към засилване на американското влияние в Европа се пропука.Понеже американският газ фактически  струва на крайния потребител много по-скъпо от руския,доброволци да купуват толкова скъпа стока не се появиха масово, наложи се да се прилагат и мерки за “убеждаване”.
За многото години на следвоенно сътрудничество със САЩ,европейците  свикнаха да се подчиняват на американците. Обаче сега между политически лидери на Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп се установиха лоши отношения.
 Литва не бе от тях,(с лошите отношения) и изпадна в задънена улица след,като повярва на Тръмп.
 Премиерът на Литва пред репортери, призна поражението в преговорите с ръководителите на правителствата на Латвия и Естония, за създаването на общ пазар на втечнен природен газ,получаван от САЩ.
Нарастването на задълженията на американските фирми се обяснява с факта, че добивът на шистов газ е рентабилен само при доста по-висока цена долара за барел.
Оказа се,че замяна на икономическите решения с политически е трудно постижима дори в колониална Прибалтика.

Иконо­миката вече не може да осигу­ри многомилиардния военен бюджет на САЩ, да поддържа стотиците военни бази в цял свят,не може да устои на увеличаващите се разходи на здравната, социална и пенсионна система.
 Всеки американец дължи повече от 164 000 $,а те нямат спестявания.

 Във Великобритания положението е критично.Ре­алната финансова ситуация на държавите от ЕС, партньорки на САЩ не е по-добра,а в десетина от тях и по-зле.
Ако САЩ преминаха психологическата граница на 20 трилиона долара,то държавите от ЕС далеч преминаха 40 трлн. долара.Външните дългове на Ка­нада и Австралия,  са над 3 трилиона долара.
Най-високо съотношение на държавния дълг към БВП е регистрирано в Гърция (176,9%), следвана от Португалия и Италия.
Най-ниско съотношение има в Естония, Люксембург и България.У нас ГЕРБ,които системно го повишават,се хвалят с ниския дълг оставен от други.
 Кой държи държавния дълг на САЩ и кой ще бъде най-пострадал?Естествено Япония,Китай,Ирландия,Кайманови острови,Бразилия,Швейцария,Люксембург,
Великобритания,Нонг Конг,Тайван,Индия,Саудитска Арабия.

Теорията на еврейските банкери беше: „Взимайте пари на кредит и купувайте нови стоки. А ние ще ви даваме нови кредити, от които ще връщате старите и ще правите нови покупки".
 От няколко години системата се разклати. Тази оферта, която беше приета не само от американците, но и от много държави от ЕС, вече не действа.
В резултат на нарастващия дълг,спечелиха естествено еврейските и не еврейски  банкери- делът на финансовия сектор, обслужващ това колосално кредитиране, нарасна няколко пъти.Рязко се засили и диференцирането в доходите на американците. На 90 процента от американците намаляват  реалните доходи, а 10-те процента от най-богатите ги увеличиха няколко пъти. До скоро проблема само прозираше, тъй като през последните 30 години жизненото равнище на американците се определяше не  от доходите им,а от разходите, т.е. от кредитите.
Сметките на икономистите показват, че жизненото равнище на американците трябва да падне два-три пъти, за да се върне равновесието. Но, ако това се случи, ще започне наистина революция и гражданска война. И сега повече от 54 милиона американци практически всеки шести, нямат медицинска осигуровка,а малко по-малко са на купона система-купони за храна.

САЩ понасят сериозно външно поражение,но по-опасни са вътрешно-американските войни.
„Войните за американското наследство“  преминаха от външната си във вътрешно-американска фаза.
САЩ търпят сериозно поражение в Сирия. Може да се каже, че Русия е спечелила там и за известно време ще бъде водеща сила.
Без съмнение турците и французите ще се опитат да променят политическия процес, за да повлияят върху крайния резултат в свой интерес.Саудитците и израелците ще пренасочат своята враждебност към Иран по друг начин.
Що се отнася до Съединените щати и до техния  британски пудел – планът им за Сирия бе опит за упражняване на глобално господство над Русия, Китай и Иран.

 Виртуалната война на неоконсерваторите срещу Русия до голяма степен се мотивира от вътрешнополитически причини – да се злепостави Тръмп като чужд агент и да се оправдае Хилари и световното банкерство и световното правителство за загубата на изборите точно в САЩ, уж заради руската намеса.
Външните войни, които Америка катастрофално губи, са и в Сирия и Афганистан и Ирак и Украйна.

Наскоро станаха смешни дори с малка Северна Корея. Северна Корея се оказа абсолютно невъзможна цел на американска военна операция или цветна революция. Не можаха да организират вътрешна опозиция, канали за влияние и деморализиран и разединен враг.
Свършиха и условията и за санкционен натиск. Под давление на Москва и Пекин и заплахите на Ким,Вашингтон клекна  в Съвета за сигурност на ООН с променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея.Отказаха се от персоналните санкции към Ким Чен-ун,отказаха се от пълно и незабавно ембарго върху петрола, както се предвиждаше в първи проект на резолюция, предложен в сряда.Отказаха се и от командированите севернокорейски работници и относно инспекциите, ако се налага и със сила, на кораби, заподозрени, че транспортират забранени товари, попадащи в обхвата на резолюциите на ООН.
Остана само бля-бля за продажба на въглеводороди,колкото до сега, и санкции за продажба на "прашки и рубашки".
САЩ не могат да установят въздушно надмощие и няма да имат там сухопътни сили на своя страна. Пхенян е в състояние във всеки случай да нанесе неприемливи вреди на Южна Корея и Япония.
Русия и Китай не искат да допуснат хаос до границите си. За Тръмп няма изход, освен да продължава да открива мъдрост в изказванията на Ким.

Щатите така и не разбраха кои в действителност са враговете и кои – съюзниците им в Ирак и Сирия.
Безвъпросната военнополитическа хегемония на САЩ рухна през септември 2015 г.,когато Путин бе поканен в Сирия.

За съжаление конституционният преврат, извършен срещу президента Тръмп от Конгреса под натиска на банково-корпоративната банда,неоконсервативната върхушка, успя да му
отнеме всички средства да води самостоятелна външна политика и да поправи грешките на Обама и Буш II.Дори не разбрахме какви точно намерения имаше.

Войната в Сирия бе толкова важна за САЩ, че заради нея те решиха да подкрепят антиконституционния преврат в Украйна през февруари 2014 г. и да стартират цяла безумна верига ескалации с Русия,която може да ги разруши.
 Тръмп изстреля залп крилати ракети по силите на Асад от чисто вътрешнополитически съображения, за да умиротвори критиците си във Вашингтон.Някакви си, с РЕБ, взеха,че му свалиха повечето крилати ракети, за резил.

В момента сирийската армия завършва превземането на последната голяма крепост на ИДИЛ в Сирия, Деир ез-Зор. Терористите са уплашени изоставени от създателя си и обезверени и не се очаква сериозен отпор като в Алепо. В същото време сирийската армия напредва и в провинция Хама и наближава американската база Ат-Танф на йорданската граница. Британските специални части спешно се евакуираха оттам, програмите им за обучение на сирийската опозиция са прекратени, промериканските бойци масово се предават на сирийската армия. Катастрофата на САЩ е пълна. Асад излезе с назидателно сочещ към тях и Запада пръст и им каза условията си за бъдещо сътрудничество с тях.Въпреки всичко се опитват да спасят каквото могат.

И войната в Афганистан беше изключително важна за САЩ, най-дългата в историята им, и дори  Тръмп бе принуден да увеличи пак броя на вече съвсем скромния американски контингент с няколко хиляди. Но войната е напълно загубена – талибаните напрекъснато разширяват контрола си, завръщат се Ал-Кайда и ИДИЛ, обучената от американците по програми за 65 милиарда долара афганистанска армия не може да им се противопостави, производството на и износът на хероин чупи рекорди.

В Ирак САЩ загубиха войната по същата причина, по която я загубиха навремето във Виетнам.Американците водеха една война, местните бунтовници – друга. Американците така и не разбраха кои в действителност са враговете и кои – съюзниците им. Сега с рязкото влошаване на отношенията с Иран, с разгрома на ИДИЛ в Сирия и с надигащия се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан обстановката в Ирак се дестабилизира допълнително.
В Украйна, където Обама започна прокси война с Русия, нещата са от зле, по-зле и за САЩ и за самите украинци.

Поредицата външни загуби влияе на мисленето на американските стратези, въпреки успешния преврат срещу непослушния Тръмп,независимо колко нужни са им авантюри за вътрешна консолидация и за отклоняване на вниманието oт главоломния военно-политически упадък на САЩ спрямо възможностите на основните им съперници.
 Хаотичните заплахи на Тръмп за „военна опция“, ядрена намеса и т.н. срещу Северна Корея и Венецуела, както и сопнатото му говорене срещу Иран,Китай и Русия са празни приказки, които ерозират  образа на световния хегемон в очите на света.
И все пак е тревожно присъствието им на Балканите и в Черно море.

 Венецуела също е невероятна цел на американска военна намеса.
Местните въоръжени сили са верни на президента и  главен фактор за успеха на революцията досега.С АЩ не можаха да  създадат независима от армията силна вътрешна въоръжена опозиция – опитът за военен преврат през 2002 г. пропадна веднага, а и сега безредиците, причинени миналия месец от бунтовнически паравоенни формации, бяха овладени.
Сценарият за парламентарен преврат, който Обама приложи с такъв успех  срещу Дилма Русев в Бразилия, пропадна това лято във Венецуела. Мадуро успешно изманеврира със свикването на Учредителното събрание – нормална конституционна процедура, измислена от Чавес явно точно с цел париране на враждебен парламентарен активизъм. Уличните протести също не се развиват в полза на опозицията, макар тя да е далече по-агресивна и въоръжена, но манифестиращите привърженици на боливарианската революция са четири пъти повече. Мнозинството на венецуелския народ продължава да подкрепя президента, въпреки големите трудности.
 За разлика от Северна Корея, Венецуела обаче изобщо не е икономически безразлична за САЩ – тя има най- големите доказани запаси за нефт в света и е четвърта по запаси на природен газ. Оттам до Тексас танкерите стигат за пет дни. От Персийския залив пътуват шест седмици, през Ормузкия проток, през който минава една трета от световния нефтен трафик и който може да бъде затворен от Иран, а може там един ден да се появи и руска военноморска база. „Ексон Мобил“ води десетилетна война срещу боливарианска Венецуела, опитва да създаде граничен спор с Гватемала. В Каракас има голямо американско посолство, натъпкано с разузнавателна апаратура, и голям щат разузнавачи. При все това обаче общата активност на САЩ по въпроса за смяната режима на Мадуро не е особено висока и започва да отслабва. Някакво примирение се усеща във Вашингтон.

Най-горещите войни в американската външна политика сега се водят в самия Вашингтон.
 Войната на еврейските фамилии,водена от Конгреса с президента по въпроса
кой да води външната политика завърши с победа,но войната на президента срещу чиновническия им апарат продължава. Изглежда има подмолна битка между Тръмп и държавния секретар Рекс Тилърсън, който вече се смятал пътник. Това става с цената на дестабилизация,с чистки на десетки  служители и на замразяване на назначаването на нови кадри.
  Иззетите от Тръмп  външнополитически функции трябваше по замисъл да се разпределят между Белия дом и Пентагона, но постоянните чистки и реорганизации в първия и запълването на втория със заклети врагове на Тръмп, не помагат на САЩ.
Така се губи възможността не само за планиране на външната политика, но и за компетентно менажиране на процесите.Пекин и Москва почти спряха да им обръщат внимание.Дори грантовиците се ослушват на кого да служат,не знаят кой и дали ще прави преводи.

 Проблемите на САЩ могат да се решат с натиск върху банките и корпорациите или с война.Тръмп искаше първото,а сега ционизмът чрез Конгреса го тласка към към второто.

Ало София. Ало патриоти,ало Каракачанов,Сидеров,Симеонов.

Руската вълна.

Най-големият провал на Тръмп - търговията на американски сгъстен шистов газ.

Скок на броя на бежанците в Гърция,Испания и Италия.Нов маршрут в Черно море.

Ситито опустява.

Предупредени сте: Финансова пирамида Bitcoin.

Забранената история на България:Охридско-дебърско въстание.И албанците.

Русия не купува в насипно състояние продажните елити,а работи с тези, които се интересуват от руска защита и руските пазари и ресурси.

Подписката за обявяване на Сорос и Отворено общество за терористи събра необходимите 100 000 гласа.

Пентагонът не прихваща ракетите от Северна Корея от страх да не се провалят.

САЩ обявят Сорос за терорист, Отворено общество за терористична организация и искат да национализират имуществото им.

Москва нанася тежък удар на САЩ и ОПЕК.

Странен доклад- армията ни е боеспособна?

Юнкер: изграждането на европейска сигурност е невъзможно без Русия.

Код "Червено" в Корея!

На Шипка вече е спокойно.


Декларация за поверителност


„Бисквитката“ DART на DoubleClick се използва от Google в рекламите, показвани в уебсайтовете показващите реклами от AdSense или участващите в одобрени от Google рекламни мрежи.
Когато гледате дадена реклама или кликнете върху нея, възможно е в браузъра Ви, да бъде поставена „бисквитка“.
Събраните данни от тези „бисквитки“ се използват за подпомагане на по-доброто показване и управление на рекламите в сайта или сайтовете на издателя, както и в цялата мрежа.
Доставчиците – трети страни, включително Google, използват „бисквитки“, за да показват реклами въз основа на предишните посещения на потребителите в уебсайта.
Използването на „бисквитката“ DART позволява на Google и нейните партньори да показват реклами на потребителите въз основа на посещенията им на Вашите и/или на други сайтове в интернет.
Потребителите могат да откажат използването на „бисквитката“ DART, като посетят страницата за отказване на рекламирането.


=
Съдържанието на този сайт може да се използва при условията на Криейтив Комънс.

За контакти: yphalachev@gmail.com


Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение.
Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Follow by Email

П.А.*-политически анекдот.
Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни цели, и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.